Kunnskapsparken Nord og UiT Norges arktiske universitet har utviklet kompetanseprogrammet for profesjonelt styrearbeid.

Programmet består av ni samlinger over to år der hver samling omhandler ett eller flere temaer relatert til styrets ansvar, oppgaver, kompetanse og arbeidsmåter. Programmet er gjennomført i Harstad i to omganger

Observatør

I sin kursing fulgte Christina Stangness en harstadbedrift ekstra nøye. Gjennom å delta i styremøter og ha jevnlige samtaler med en mentor har hun fått god innsikt i praktisk og profesjonelt styrearbeid.

– Jeg var observatør i Hålogaland kraft sitt styre i ett år, og det var utrolig lærerikt og spennende. Og min mentor, administrerende direktør Rolf Inge Roth, er utrolig dyktig. En god mentor, slår Stangness fast.

– I kurset har vi lært om lover og regler, og utdanningen min på regnskap og revisjon er også nyttig i styrearbeidet. Jeg er ferdig utdannet i juni og er nå i gang med å søke jobb, sier UiT-studenten fra Grovfjord.

Innspurt

Kurset ble avsluttet i januar, og allerede måneden etter ble hun valgt inn i et styre, til og med som styreleder.

– At jeg ble valgt inn i styret i Harstad revmatikerforening er både hyggelig og en ære. Det vitner om utrolig tillit til meg, sier hun.

Fordi Stangness er i innspurten av utdanningen sin, må den forrige lederen i Harstad revmatikerforening, Ivar Toften, må ta litt mer av styrearbeidet enn han hadde tenkt.

– Jeg har veldig god hjelp i Ivar Toften, som nå er nestleder i foreninga. Han har vært leder i ganske mange år, men ønsket å gå av. Nå i eksamenstiden min er han og resten av styret en god støtte, sier Stangness, som brenner for å hjelpe mennesker.

– Å sitte i en slik forening passer meg utmerket. Det er utrolig givende, og ettersom jeg er revmatiker selv, er det ekstra interessant å være med i dette arbeidet, sier hun og legger til:

– Jeg anbefaler alle som er interessert i styrearbeid til å ta dette kurset. Det betyr blant annet at man blir kjent med mange folk.