– Totalt har vi bikket over 300 døde fugler fra vi begynte å plukke, sier kommunalteknisk brannvakt, Frank Aabø til Harstad Tidende søndag.

Mandag morgen er tallet oppjustert til 402.

I fjæra på Borkenes, nedenfor Industriveien har fugleinfluensaen rammet krykkjekolonien hardt. Flere bedrifter har plukket døde fugler som har falt ned fra takene. Lørdag og søndag ble det også plukket døde fugler i Cuba-fjæra på Elda og ved elva på Dale, mellom Elda og Borkenes.

Mannskapet som har samlet inn fuglene har vært iført plastdrakter, munnbind vernebriller og hansker. De legger de døde fuglene i gule sekker egnet til formålet.

– Deretter legges de døde fuglene i konteinere, før de kjøres til et forbrenningsanlegg, utdyper Aabø.

Dør angivelig raskt

Kommunen har foreløpig kun talt antall døde fugler. Under ryddingen har de kommet over mange tilfeller av syke fugler.

– De som er syke den ene dagen er døde den neste. De varer ikke lenge fra de viser sykdomstegn. Ved brannstasjonen har vi gått lørdag og søndag. Det er nye, døde fugler hver eneste dag. Jeg har aldri vært borti noe lignende før, og heldigvis for dét, sier Aabø.

Mattilsynet og Veterinærinstituttet har advart om at influensaviruset sprer seg til andre arter. Spesielt gjelder det arter som er i tett kontakt med andre syke fugler, også åtseletere som svartbak, kråke, ravn og ørn er utsatt for å bli smittet. I Tromsø var det nylig et tilfelle av en rev som var smittet av influensaviruset.

– Vi finner fugler som er spist på. Det er ikke bra for de friske fuglene som spiser på døde, smittede dyr. I tillegg er dette med husdyr. Katter driver og surrer overalt. Det er mange usikre momenter i befolkningen nå, sier Aabø.

Han er spesielt bekymret for at naturreservatet på Gapøya rammes.

– Vi har ikke vært der og sett. Det er ingen fastboende der ute, kun hyttefolk, men øya er bare rett over fjorden fra der vi har funnet døde fugler nå, påpeker Aabø.

– Virker som om de trekker mot ferskvann

Gustav Schwer gikk tur med hundene sine i fjæra på Elda da han oppdaget en rekke døde fugler.

– Jeg gikk primært for å se etter døde fugler, for det er ferskvann og elva kommer ned der. Det virker som om fuglene trekker til ferskvann når de blir syke. Hva som gjør det får de lærde diskutere. Da begynte den ene døde fuglen etter den andre å dukke opp, forteller Schwer.

En av naboene hadde da allerede varslet Mattilsynet.

– Jeg ville ikke gå for nært. Mitt inntrykk er at syke fugler trekker mot ferskvann. Vi har også ei elv på Dale mellom Elda og Borkenes. De syke skriker eller jamrer ikke. De går inn i en transelignende tilstand og så klarer de ikke mer, beskriver Schwer.

Mandag skal Kvæfjord kommune holde et møte der de kartlegger situasjonen og kommer med tiltak.

Stor pågang for å teste fugler

Veterinærinstituttets fører oversikt – over hvor døde fugler er funnet. For å slå fast at fuglene har vært smittet av fugleinfluensa må de testes først.

Ifølge Grim Rømo, fagansvarlig fjørfe og veterinær – Husdyr, vilt og velferd hos Veterinærinstituttet, er det stor pågang for å teste døde dyr nå. Flere arter har vært smittet, også rovfugler.

– Alle åtselfugler er utsatt fordi de spiser døde og syke fugler, sier Grim Rømo, fagansvarlig fjørfe og veterinær – husdyr, vilt og velferd hos Veterinærinstituttet.

Ifølge Rømo er ørn og svartbak spesielt utsatt.

Dersom du finner en død fugl i naturen kan du ta kontakt med din lokale kommune eller Veterinærinstituttet. Du kan også melde fra til Mattilsynet på e-post postmottak@mattilsynet.no slik at de kan vurdere om det skal tas ut prøver fra fuglene.