– Akkurat nå vurderer vi fotgjengerfeltet som så farlig at vi som strakstiltak sperrer den, sier prosjektleder Hans-Arne Haugland.

Foreldre fortviler

Harstad Tidende har den siste uka blitt kontaktet av småbarnsforeldre som fortviler over at fotgjengerfeltet i Åsveien er blitt så farlig at de ikke våger å slippe ungene sine alene til skolen.

– Jeg bor på Sama og tør ikke slippe førsteklassingen min alene til skolen. Jeg følger ungen min til skolen hver dag, sier en småbarnsfar til avisen.

Prosjektleder Hans-Arne Haugland i Statens vegvesen beroliger de myke trafikantene med at den farlige trafikksituasjonen ved Åsveien er høyst midlertidig.

STENGT: I går formiddag ble veien stengt for gående og syklister.

– Mye skyldes langvarig stenging av Skolegata, der kommunen legger nye rør under veibanen. Det gjør at all trafikk fra nordsida av byen ledes opp Åsveien. For de tunge kjøretøyene er situasjonen at de får en blindsone som gjør at de ikke ser de myke trafikantene. For å bøte på sitasjonen satte vi opp et speil i bakken, men fikk tilbakemelding om at dette ikke fungerte, sier Haugland.

Da kjørelærer Tom Are Salberg gikk ut på Facebook og kritiserte trafikksikkerheten i Åsveien, reagerte veivesenet tvert.

Vurderte vakter

– Først vurderte vi å sette inn vakter som kunne følge de myke trafikantene over Åsveien, men vi valgte istedet å sperre fortauet og sykkelveien på begge sider av veien, sier prosjektlederen.

Han oppfordrer gående og syklende som skal til byen å bruke undergangen i Samakrysset som kommer opp ved Extra-butikken på Sama.

– Herfra kan de trygt sykle eller gå ned til fotgjengerovergangen nede i Skolegata. Ettersom gata nå er stengt, er det helt trygt å ta seg over til fortauet på andre siden av veien, sier Haugland.

Se video: Her feirer de Harstadpakken i Kanebogen og Sama

Et annet alternativ er å bruke undergangen i rundkjøringen til å sykle eller gå opp bakken til Åsveien. Her er det fortau langs veien.

– For de minste barna kan det kanskje føles litt utrygt at de må krysse Åsveien for å komme over til Jonas Liesgate, men denne strekningen er veldig oversiktlig

Hans-Arne Haugland sier Statens vegvesen gjør sitt ytterste for at de myke trafikantene skal kunne ferdes trygt i anleggsområdet.

Sjåførlærer mener Åsveien er blitt en ny trafikkfelle

– Vi har fått en fantastisk flott rundkjøring på Sama, men jeg føler at vi har fått en ny trafikkfelle opp Åsveien.

Det sier kjørelærer Tom Are Salberg. Han roser Harstadpakken og de mange dyktige ingeniørene som har stått bak prosjektet. Likevel gikk han mandag ut på Facebook og kritiserte forholdene.

For at de tunge kjøretøyene skal se de myke trafikantene når de kjører opp Åsveien, er det montert et lite speil i bakken.

– Tanken var god, men speilet er så liten og buet at det er som å se inn i et sugerør, sier Salberg, til ht.no.

Han registrerer at Statens vegvesen mener forholdene vil bedres når Skolegata igjen åpnes for trafikk.

Salberg mener likevel at Åsveien vil være vanskelig å trafikkere for større kjøretøy.

Se videoen: Å kjøre her er som å spille russisk rulett

– Det er jo meget vesentlig at de som kjører ser syklistene og fotgjengerne. Med stor bil får vi store blindsoner. Uten hjelpere i bilen vil det å kjøre opp her med stor bil være som å spille russisk rulett, sier Salberg.

Han er opptatt av at det må finnes løsning på problemet.

– Nå ser ikke sjåførene noe av gang- og sykkelveien. Vi er helt avhengig av å ha hjelpere i bilen, og dette er ikke greit, sier han.

– Hva er løsningen på problemet?

– Jeg tror spørsmålet må bli om store biler skal få tillatelse til å kjøre opp der. Åsveien er en skolevei der veldig mange unger går daglig. Nettopp derfor ble Samarundkjøringen ble laget så stor og flott for at ungene skulle gå trygt på skoleveien

Samarundkjøringen, som har kostet vel 100 millioner kroner, ble åpnet med brask og bram mandag 2. oktober. Til stede var regionveisjef Torbjørn Naimak, ordfører Marianne Bremnes, prosjektleder Hans-Arne Haugland i Harstadpakken og en rekke gjester