UiT Harstad og Harstad kommune har satt livsglede i sykehjem på timeplanen. 8. september arrangerer sykepleierutdanningen, vernepleierutdanningen og kommunen et åpent seminar i det store auditoriet der livsglede i hverdagen til beboere i sykehjem er fokus. Her er alle velkomne, politikere, pårørende, frivillige organisasjoner og andre.

Søker frivillige

I Harstad er Bergsodden og Stangnes sykehjem i en prosess for å bli sertifisert som livsgledesykehjem. Startskuddet gikk i vår, men det vil ta rundt to år før sykehjemmene eventuelt er i mål.

– Vi trenger hjelp fra frivillige for å klare livsgledekriteriene som skal ivareta sykehjemsbeboernes sosiale, kulturelle og åndelige behov, sier livsgledekoordinator Katrine Edvardsen i Harstad kommune.

Bergsodden sykehjem åpner dørene på vidt gap for barnehager som vil komme innom for å synge, skoleklasser som kan bidra med aktiviteter, kor som vil legge øvelsene sine til sykehjemmet eller veteranbil-eiere som kan gi gamle bilentusiaster en opplevelse. Bare fantasien setter begrensninger.

Livsglede en selvfølge

Universitetslektor for avdeling sykepleie, Ann Andreassen, og høgskolelærer for avdeling vernepleie, Mona Stenhaug Johannessen, er svært fornøyd med at kommunen setter fokus på livsglede i sykehjem.

– Bør ikke alle pasienter i sykehjem oppleve livsglede?

– Jo, livsglede skulle være en selvfølge. Jeg har sett gjennom de siste 15 årene at bemanningen innenfor eldreomsorg har blitt redusert, dette innebærer at færre ansatte skal gjøre de samme arbeidsoppgavene som tidligere, Ann Andreassen.

Ifølge Edvardsen er målet at hver enkelt beboer skal få dyrke sine interesser.

– Det er her de frivillige skal komme inn og hjelpe oss, sier Edvardsen.

De tre mener det ikke er de store grepene som skal til for å gjøre hverdagen i sykehjemmet mer lik den de eldre hadde da de bodde hjemme.

Tidspress

Mona Stenhaug Johannessen oppfordrer alltid sine studenter til å by på seg selv når de er ute i praksis. Mange studenter har egne hobbyer og interesser som kan samsvare med eldre sine interesser. Vernepleieren skal være en støttespiller der enkeltmennesket får mulighet til å oppnå god livskvalitet. Våre vernepleiere jobber helhetlig, både helsefaglig og miljøterapeutisk. Svekket helse må ikke forhindre beboerne i å leve et godt liv i sykehjemmet, mener hun.

Ifølge Ann Andreassen opplever sykepleierstudenter store forskjeller i livskvaliteten for beboerne ute i sykehjemmene.

– De opplever blant annet at at tidspress gjør at de ikke får tid til å dekke alle behovene, og da er det særlig de psykososiale og åndelige behovene som blir nedprioritert hos den enkelte. Mennesker som bor i sykehjem har både grunnleggende behov, som ernæring, og hjelp til å ivareta sin personlige hygiene, men svært viktig er det at mennesker får lov å delta i, for dem, meningsfulle sammenhenger ut fra det som hver enkelt beboer liker, sier hun.

Meningsfull hverdag

De tre er enige om at det må nytenkning og positivitet til for at alle sykehjemsbeboerne skal få en god og meningsfull hverdag.

Stenhaug Johannessen besøkte et livsgledesykehjem i Trondheim før jul.

– Erfaringene viste at det tar tid å endre rutiner og holdninger. Sykehjemmet ser nå at dette gir gode resultater. Trivselen blant eldre øker og sykefraværet blant de ansatte går ned, sier hun.

Kriteriene:

  • Ansatte skal vite hva sertifiseringsordningen er, og hva det innebærer.

  • Virksomheten skal legge til rette for samarbeid med skoler, barnehager eller andre organisasjoner, legge til rette for at beboeren får komme ut i frisk luft en gang per uke, legge til rette for kontakt med dyr, legge til rette for at beboerne får muligheter til å opprettholde sine hobbyer og fritidssysler, legge til rette for sang, musikk og kultur i hverdagen.

  • Skape hyggelig ramme rundt måltidet, ha god kommunikasjon med pårørende, og trekke årstidene inn som en naturlig del av sykehjemmets hverdag.