Kommunestyrerepresentant Håkon Vahl er skuffet over at administrasjonen ikke er klar med tiltakspakken for å hjelpe næringslivet i Harstad sentrum. Det var forventet at planen skulle legges fram for kommunestyret i desember.

- Jeg blir lei meg når jeg ser i Harstad Tidende at vi ikke klarer å sammenfatte en sentrumspakke til møtet 8. desember.

Flere i sentrum, deriblant kjøpesentersjef Gunnar Aamot Hansen på Amfi Bertheus, har sagt at det haster med å få på plass tiltak som kan demme opp for handelslekkasjen til Sjøkanten senter og Amfi Kanebogen.

Les også: - Stadig færre besøkende på Gründer etter at bomstasjonen kom opp

- Gratis parkering ikke er løsningen på alle problemer, men det kan bidra til konkurranse på like vilkår. Vi kan ikke la byråkratiet spise opp førjulstiden. Tiltaket «Gratis parkering» i en eller annen form må iverksettes snarest, sier Vahl.

Små marginer

Vahl sier at han vet hva det vil si å drive butikk og hvilke marginer de fleste av disse butikkene driver på.

- Viljen til å skape sin egen arbeidsplass og de kreative mulighetene som ligger i å være sin egen herre overskygger ønsket om stor profitt for majoriteten av de vi snakker om, sier Vahl.

Han mener at sentrumsnæringen nå jobber sammen for å gjøre byen attraktiv. Dette arbeidet må alle gode krefter støtte opp om, sier høyrepolitikeren.

Les også: - Vi må ikke snakke ned sentrum

- Næringslivet tenker framover. Det har resultert i Jente/guttekveld, Julefryd, oppgradering av lysene i Generalhagen og flere andre tiltak som øker trivselen. Disse positivet tingene har dessverre druknet litt i negativitet og fokus på hva som flytter ut av sentrum, hvem som reduserer åpningstider og hva som er grunnen til dette.

- Vil ikke på kjøpesenter

Vahl sier at de han snakker med i handelsnæringen ikke ønsker å forlate sentrum.

- Mye av det som er igjen er nisjebutikkene som alle vil ha men få bruker. De vil ikke bli spist opp av et kjøpesenter. Der vil det ikke være liv laga med lange åpningstider og dyr leie.

Vahls sier at politikerne nå må beholde det som er av parkeringsplasser og sørge for at besøkende kan parkere gratis noen timer i sentrum.

- Til syvende og sist kjører folk til byen.

To tøffe år

Vahl har tro på et godt sentrum, men tipper at de neste årene vil bli vanskelige.

- Vi vil nok få to tøffe år framover. På sikt vil det stabilisere seg, for jeg har trua på Harstad.

Vahls drømmesentrum er attraktivt hele året der man ikke nødvendig vis drar til byen utelukkende for å handle.

- Det kan være en skaterampe eller isbane der, noe som gjør at det er attraktivt å opprettholde seg i området. Da blir handel en konsekvens av det.

Vahl tør ikke si hvordan dette skal utformes.

- Det er vanskelig å si. Det kommer an på vilje og kostnader. Det er lett å tegne et drømmesentrum, men det er investeringene det kommer an på, sier han.

Kommer i februar

Rådmann Hugo Thode Hansen sier at planen er å fremme sak om tiltak for sentrum i første kommunestyremøte over nyttår. Det vil si 9. februar.

- Vi vil bruke desember og januar på dialog med næringsforeningen og andre interessenter i sentrum. Jeg er ellers enig med lederen i Harstadregionens næringsforening, Ole Johnny Korsgaard, i at det er viktig å ikke snakke ned sentrum.

Kommunen vil i 2017 bidra med investeringer i sentrum, behandling av planer som gir private muligheter til å gjennomføre allerede flaggede prosjekter og andre tiltak som gjør sentrum mer attraktivt, sier rådmannen.

Hva synes du om Harstad sentrum? Si fra i kommentarfeltet eller på Harstad Tidendes Facebook-side