I statsråd fredag formiddag bekreftet regjeringen at P8 Poseidon er Norges nye maritime overvåkningsfly, som etter planen skal leveres i 2021 og 2022.

Nå håper forsvarsminister Ine Eriksen Søreide at Stortinget gir henne fullmakt til å anskaffe fem nye overvåkningsfly fra USA, skriver VG. Kostnaden på flyene er beregnet til 9,8 milliarder kroner.

Erstatter Orion

«Videreføring av kapasitetene for overvåkning og antiubåtoperasjoner er viktige både nasjonalt, og for NATO og nære allierte», skriver regjeringen i et budsjettdokument.

Planen er å ha fremtidige overvåkningsfly stasjonert på Evenes. Flyene vil da erstatte Orion som i dag har base på Andøya. Der er det seks fly.

Antiubåtvåpen

«De nye maritime patruljeflyene har moderne sensorer, antiubåtvåpen og støttesystem, samtidig som de bidrar til at andre kapasiteter i Forsvaret blir styrket og får økt tilgjengelighet og utholdenhet», skriver regjeringen.

Boeing P-8 Poseidon er laget av Boeing for antiubåtkrigføring, overvåkning av maritime områder og elektronisk overvåking. Flytypen kan bevæpnes med torpedoer, dypvannsbomber, AGM-84 Harpoon-missiler og andre våpen.