Når Evenes flystasjon er fullt operativ, er det lagt ned mange nye milliarder i by bygningsmasse for å klargjøre for krig og fred.

Motto: Når det blir krevet var flystasjonens motto.

Det har vært en lang prosess med utallige utredninger, diskusjoner og tøffe valg før regjeringen og Arbeiderpartiet ble enig denne uka om hvordan forsvaret skal se ut i fremtiden.

Ørlandet, Bodø, og Evenes har vært utredet flere ganger, både som hovedkampflybase og fremskutt base.

innvendig: Slik ser det ut inni shelterne. Jagerflyene blir dratt baklengs inn, slk at de ranskt kan være på vingene. Foto: Øivind Arvola

I 2011 vedtok regjeringen at Ørlandet skulle være hovedbasen for de nye F-35 kampflyene, med Evenes som fremskutt base i nord. Siden har forsvaret ønsket å konsolidere enda mer, og nylig ble det vedtatt at også de maritime overvåkingsflyene skal ha Evenes som base, på bekostning av Andøya.

Bakgrunnen er som følger:

• Forsvaret ønsker å etablere en basestruktur som kan anvendes i krise og væpnet konflikt mot en motstander med moderne sensor- og våpensystemer.

• Det er ønsket å samle kampfly og maritime patruljefly på en base beskyttet med langtrekkende luftvern.

Dette luftvernet er likevel ikke så langtrekkende at det beskytter både Evenes og Andenes. Det finnes ikke ressurser til å beskytte to baser. En delt løsning ville derfor medføre at den ene av basene ikke får tilstrekkelig beskyttelse. En delt løsning anses derfor ikke å være fagmilitært forsvarlig.

• Luftvern fra Evenes vil kunne beskytte det allierte mottaksområdet i Ofoten og fremrykningsaksen nordover. Forsvaret mener dette er et nødvendig grep for å kunne forsvare landet og landsdelen.

Støy

Støy har også vært en medvirkende årsak til at forsvaret ønsket å kraftsamle på Evenes. Forsvarets egne tall viser at Den rimeligste løsningen for samling på Andøya medfører et investeringsbehov på om lag 8,7 milliarder kroner. Dette er om lag 5,2 milliarder kroner mer enn for en samling på Evenes. På bakgrunn av

støyberegninger er det beregnet at åtte boliger vil innløses, mens fasadetiltak vil foretas på ytterligere 70 boliger.

Gjenbruk

Det er lagt opp til betydelig gjenbruk av arealer på Evenes, men også mye nytt.

forlegninger: Det skal bygges nye forlegninger for befal og meninge før stasjonen blir tatt i bruk. Foto: Øivind Arvola

Det blir gjenbruk av skvadronsbygg, hangar 2 til kampfly – med tilstedevakt og vedlikehold, gjenbruk av hangar 4 til Forsvarets logistikkorganisasjon, samt eksisterende bygningsmasse til luftvernstridsgruppen.

Nytt

kantine: Kantina skal utvides og oppgraderes. Foto: Øivind Arvola

Det må bygges nye hangarer til de maritime patruljeflyene, ny sykestue, nye befalsforlegninger og noe til mannskap; samt boliger. Det skal også gjøres flyoperative tiltak, sikringstiltak og mindre støytiltak.