Tirsdag skrev Ht.no om en arbeidsulykke på Kirkeparken sist sommer. En sommervikar fikk skadet en hånd mens han prøvde å fjerne gress under gressklipperen. Saken ble av kommunen rutinemessig meldt til Arbeidstilsynet og Nav.

Familien forteller til Harstad Tidende at de ble svært overrasket da de leste Harstad Tidende om hva kommunen fortalte hva som hadde skjedd.

– Den er langt mer alvorlig enn det kommunen hevdet i artikkelen, sier de.

Tre fingre ble skadet

De forteller om en hånd som måtte opereres med et påfølgende lengre sykehusopphold.

– Det var ikke kun en finger som ble skadet, men tre fingre. To fingre mistet det ytterste leddet og en finger ble knust. Dette vil hemme han i fremtiden, sier de til Harstad Tidende.

I tillegg mener de det er feil av kommunen å hevde at motoren på gressklipperen gikk.

– Motoren var slått av, men på grunn av mye gress sto trolig knivene i spenn og slo plutselig tilbake og skadet hånden. Det stemmer heller ikke at han som sommervikar hadde fått opplæring på bruken av gressklipperen, sier familien.

Dette svarer kommunen

Enhetsleder Svein Arne Johansen svarer på kritikken fra familien i en epost:

«I forbindelse med ulykken var det viktig å følge opp arbeidstakeren slik at han fikk nødvendig behandling, og at vi tilbød ønsket hjelp i den prosessen. Vi har hatt god kontakt både direkte med arbeidstakeren og hans foresatte i etterkant av hendelsen. Uhellet/skaden ble umiddelbar meldt til NAV som yrkesskade, og vi har fulgt opp NAV så langt vi kan. NAV gir nå arbeidstakeren nødvendig økonomisk støtte i den videre behandling og oppfølging av skaden. I tillegg til dette har kommunen yrkesskadeforsikring som skal sikre eventuelle ytelser som ikke dekkes av NAV. Dette følges opp etter behov, i dialog med arbeidstakeren,» skriver han.

Arbeidstilsynet avsluttet saken

Videre skriver han:

«Ulykken ble etter gjeldende interne prosedyrer umiddelbart varslet til Arbeidstilsynet og i vårt interne avvikssystem. Med bakgrunn i det har vi gått gjennom skadehendelsen i forhold til jobbanalyser, opplæring av ansatte og løpende vedlikehold og sikring av aktuelle utstyr, som er viktige momenter vi følger opp overfor utførende arbeidstakere og utstyr. Det er som kjent også gjennomført et tilsyn av Arbeidstilsynet i tilknytning til hendelsen, hvor kommunen har gitt innspill og svar på de forhold som er tatt opp under tilsynet. Det har endt opp med et sluttbrev hvor Arbeidstilsynet angir at de har avsluttet tilsynssaken. Kommunen vil i fortsettelsen ha dialog med arbeidstakeren etter behov, hvor vi vil bidra der det er ønskelig/nødvendig for å følge opp skadesaken med ulike instanser,» skriver Johansen.