– Det bidrar til utvikling av kommunen, og det utfordrer meg som rådmann – og den øvrige kommuneadministrasjonen. Jeg vil imidlertid påpeke at det er få kommuner på vår størrelse som har gjennomført flere prosjekter, og investert mer enn vi har gjort de siste syv årene, sier Hansen.

3 milliarder investert

Han viser til at kommunen totalt har investert nesten 1,9 milliarder fra 2011 til 2017. Det til tross for at kommunen har hatt store økonomiske utfordringer og en storstilt omstilling i perioden fra 2011 til 2014.

– Det gir et gjennomsnittlig investeringsnivå på cirka 270 millioner kroner årlig. Det derfor ikke belegg for å si at tempoet er lavt, og det blir heller ikke lavere, sier rådmannen.

Han viser til at de neste tre årene er det planlagt investeringer for 1,1 milliarder kroner.

– Det viser at tempoet på å gjennomføre investeringene er høyt. Utfordringen er å ikke ha høyere tempo enn at vi klarer god prosjektstyring. Det innebærer at prosjektene må planlegges. Vi må også ha mulighet til å gjøre endringer, eller stoppe prosjekter der vi ser at vi kommer skjevt ut. For eksempel når behov endrer seg, eller kostnadene blir høyere enn budsjettert. I sum har vi klart dette på en god måte. Så å si alle prosjekter er gjennomført innenfor budsjettet, noen med til dels store besparelser, sier rådmannen.

Mange prosjekter

Han lister opp en rekke prosjekter som er ferdigstilt eller påbegynt de siste syv årene: Miljøprosjektet Ren Harstad, tre barnehager, to skoler, Bergsodden sykehjem, Seljestadhallen, samt store prosjekter som blant annet er tilknyttet Harstadpakken.

Når det gjelder kritikken mot at enkeltprosjekter er forsinket, forklarer rådmannen det slik:

På torget ble hele prosessen forsinket av at det ble en ny runde med sentrumsplanen. Det tok litt over ett år. Arbeidet skal startes opp etter at Bakgården er ferdig i høst, og skal fullføres innen høsten 2019.

Nye boliger på Sama: Prosjektet ble vedtatt i oktober 2015. Det tok et halvt år å avklare eierskapet av den gamle sykehjemsbygningen med Røde Kors. Det er laget et skisseprosjekt, et forprosjekt, foretatt prosjektering og avklaring med Husbanken, samt anbudsutlysning. Anbudene viser at prosjektet blir dyrere enn forutsatt, og at det ikke bærer seg økonomisk.

– Vi har da to valg, se på andre løsninger, eller fortsette som opprinnelig planlagt.

Helsehuset: Prosjektet har versert i ti år. Prosessene har tatt lang tid, og på så mange år endrer forutsetninger seg underveis. Avklaringen med UNN om tomt, har tatt lang tid og hindret gjennomføringen. En slik avklaring er ventet i høst.

– Innhold og planskisse for nytt helsehus er grundig bearbeidet, og vi har inntrykk av at UNN er positivt innstilt til at prosjektet skal realiseres, sier rådmannen.

Hansen viser også til at de folkevalgte har fått en utredning som viser hvordan Harstad kommune kan få til et Offentlig Privat Samarbeid (OPS) for å få realisert kino og bibliotek.

– Grunnleggende prinsipp for et slikt samarbeid er at kommunen må velge samarbeidspartner på grunnlag av konkurranse mellom flere aktører, sier Hugo Thode Hansen.