(VOL/Harstad Tidende): Det skriver selskapet på sin hjemmeside fredag.

– Nordlaks har stoppet arbeidet med nytt slakteri- og filetfabrikk, samt hovedkontor på Børøya i Vesterålen. Nordlaks setter også tre store investeringer i landbaserte settefiskanlegg på vent, i henholdsvis Mørsvika i Sørfold kommune, Nusfjord i Flakstad kommune og på Rødskjær i Harstad kommune. Til sammen utgjør disse fire investeringene 5 milliarder kroner og ville skapt et hundretalls nye arbeidsplasser og store ringvirkninger i lokalsamfunnene, sier konsernsjef Eirik Welde i Nordlaks, i pressemeldingen.

Kommunedirektør Hugo Thode Hansen sier i likhet med konsernsjefen at investeringen på Rødskjær er satt på vent, og ikke skrinlagt.

– Det er selvfølgelig trasig i forbindelse med det arbeidet som er lagt ned. Nordlaks var den første store etableringen vi hadde sett for oss. Jeg har forståelse for at de må ta en fot i bakken og tenke seg om, sier Hansen.

Til tross for at utviklingen er satt på vent fortsetter arbeidet med å skape grunnlag for en utvikling på Rødskjær.

– Arbeidet kan ta lenger tid, det er vanskelig å si hvor lenge, sier Hansen.

– Risikerer å strupe vekstmotorene

Nordlaks opplyser at de siden 2018 har investert over 3,6 milliarder kroner hovedsakelig i ny teknologi. Dette var 1,25 ganger mer enn årsresultatet i samme periode. Selskapet skriver at investeringene har bidratt til at sysselsettingen har økt med over 300, fra 505 til 822. Det er antatt at økningen i sysselsettingen hos leverandørbedriftene til Nordlaks har vært på over 600 i samme periode.

– De senere årene har vi bygd nytt settefiskanlegg i Hamarøy, vi har kontrahert nye brønnbåter, bygd en havfarm og iverksatt byggingen av det semilukkede oppdrettsanlegget hydra. Det har gitt mange flere ansatte, og vi tror det har bidratt til giv og optimisme i hele regionen, sier konsernsjefen.

Konsernet tror veldig lite av dette hadde vært mulig hvis den foreslåtte skatten allerede hadde vært innført.

– Vi risikerer å strupe en av de store vekstmotorene langs kysten, som så langt har skapt masse arbeidsplasser og motvirket fraflytting, sier Welde.

Vil foreslå endringer

Nordlaks peker på at regjeringens forslag ikke innebærer lettelser i selskapsskatt, formueskatt, utbytteskatt, produksjonsavgift, eiendomsskatt eller avgifter. Ifølge konsernet blir skattetrykket opp mot 85 prosent med dagens satser og den nye skatten på toppen av det.

– For den neste 6-årsperioden hadde Nordlaks identifisert mulige investeringer på til sammen 7 milliarder kroner. Fremover må vi gå gjennom alle investeringsprosjektene på nytt. Når statsbudsjettet er behandlet av Stortinget vet vi mer om hva som kan gjennomføres, sier Welde.

Fasadeskisse av det nye slakteriet og hovedkontoret til Nordlaks på Børøya i Hadsel kommune. Arbeidet med prosjektet stanses inntil Nordlaks vet hvilke rammevilkår som vil gjelde for selskapet fremover. Foto: Illustrasjon: Longva Arkitekter/Nordlaks

Forslaget til regjeringen om innretning av grunnrenteskatten er lagt ut på høring, og i løpet av oktober vil komiteene på Stortinget starte behandlingen av statsbudsjettet. Deretter vil det vedtas av Stortinget i løpet av desember.

– Vi frykter at forslaget fra regjeringen møtes med et skuldertrekk fra resten av samfunnet og fra beslutningstakerne på Stortinget. Fremover er det viktig for oss å bidra til at flest mulig forstår konsekvensene av det som er foreslått og så skal vi sammen med de andre bedriftene foreslå endringer før dette skal vedtas, avslutter Welde.