Det sa prosjektleder for planarbeidet, Inger Andreassen fra Lenvik, kommunen som sammen med Harstad har tatt initiativ til å revidere den eksisterende kystplanen, som Andreassen betegner som mer av en næringsplan.

Mandag kveld var det folkemøte på rådhuset i Harstad. Andreassen var kommet for å fortelle om arbeidet med revisjonen av kystplanen.

Den første planen som ble laget i 2013–2015 omfattet 13 kommuner. Tre synes de har en tilfredsstillende plan; Kvæfjord, Lavangen og Salangen. Denne gang er 12 kommuner med, de to nye er Målselv og Tjeldsund, sistnevnte skal etter hvert slås sammen med Skånland.

– Arbeidet med den første planen var nybrottsarbeid. Den hadde svak kobling mot friluftsliv, reiseliv og landbaserte næringer. Og det er begrenset rom for vekst i oppdrettsnæringa, sa Andreassen.

Båndlagt

Kommunene som er med på revideringsarbeidet er Berg, Dyrøy, Gratangen, Harstad, Ibestad, Lenvik, Skånland, Tjeldsund, Målselv, Sørreisa, Torsken og Tranøy.

I Harstad er kystsonen mer spesiell enn i andre kommuner.

– Rundt 90 prosent av vår kystsone er båndlagt av Forsvaret. Mye stammer fra den gamle kystfortstrukturen, så vi er nå i dialog med Forsvarsdepartementet med tanke på sameksistens, sa ordfører Marianne Bremnes.

– I tillegg får vi inn Riksantikvarens vern av kulturlandskap, og marin verneplan. Selv om dette er noe vi må ta hensyn til, tror jeg vi skal få noe til, men det kan bli en kamp, sa Bremnes, som anser det som en stor fordel at flere kommuner er sammen om arbeidet med kystplanen.

Vedtak neste år

I planarbeidet skal eksisterende og fremtidig arealbehov til ulike aktiviteter veies mot hverandre, miljøforhold, lokale og politiske interesser, samt føringer fra myndigheter.

– Målet med kystplanen er at den skal være et strategisk verktøy for langsiktig forvalting av sjøarealene, sa prosjektlederen om planen som skal gjelde de neste ti årene.

– Til syvende og sist er det kommunene selv som tar endelig avgjørelse om hvordan planen skal se ut hos dem. Det regner vi med skjer høsten neste år, sa Inger Andreassen.