Saken ble diskutert på møtet i Sør-Troms regionråd før helga. Marin arealplanlegger Inger Andreassen fra Lenvik presenterte fordelene, med å rullere kystsoneplanene for de syv kommunene i Sør-Troms.

– Med en kystsoneplan har man et verktøy for å styre kommunenes sjøområder. En kystsoneplan skal ikke bare ta vare på akvakulturlokaliteter, men ta vare på de naturressursene man har ellers, sa Andreassen.

Lenvik har vært initiativtaker sammen med Harstad, og sitter derfor i styringsgruppa for prosjektet som er et samarbeid mellom Midt-Troms og Sør-Troms.

Må betale noe selv

En av utfordringene er at de har søkt om midler fra fylkeskommunen, men ikke fått avklaring på dette. De har kun fått signal om at man ikke får hele summen på over tre millioner kroner som er omsøkt. Dermed må kommunene selv bidra med de resterende 1,5 millioner kronene. Om man deler det på de 14 aktuelle kommunene ville det bli 112.500 kroner per kommune, men prosjektet foreslår en fordelingsnøkkel ettersom de ulike kommunen har ulike interesser i dette. De foreslår at kommunenes andel av maksimal tillatt biomasse (MTB) for laks skal styre fordelingen, ettersom det også gjøres ved fordeling av inntekter fra Havbruksfondet.

Med denne modellen vil det koste mest for Harstad, Ibestad og Lenvik å være med, ettersom de har mest MTB i dag.

Skeptisk i Ibestad

– Ibestad har i mange år jobbet for å få opp oppdrettsnæringa og investert masse i det. Vi har nå nesten brukt opp alle områder, så for oss ser det ut som en bortkastet rullering der vi også må betale mest på grunn av MTB. Vi er dessuten kritisk til at styringsgruppa skal bestå av bare Harstad og Lenvik, sa Dag Sigurd Brustind, ordfører i Ibestad.

Inger Andreassen svarte at om det er ønskelig, så inviteres de til å velge nye representanter til styringsgruppen.

Kvæfjord-ordfører Torbjørn Larsen er også skeptisk til å gå inn i en rullering. Han sa at teknisk utvalg i hans kommune har innstilt negativt til saken.

– For oss er det litt som for Ibestad. Vi var tidlig ute med å satse på oppdrett, dermed kan det være bærekraftig å være med på rullering. Men jeg oppfatter at de er ei pressgruppe som vil ha denne rulleringen og dette i en tidsplan som er så presset at det nesten er uforsvarlig å få alle med, sa Larsen.

Inger Andreassen svarte at de hadde nesten like god tid som forrige gang, så det er ikke uforsvarlig.

Får avklaring med Forsvaret

Harstad-ordfører Marianne Bremnes er mer positiv til en rullering av planen.

– For vår del så sitter Forsvaret på 90 prosent av havområdene, så det er vanskelig å finne nye områder til oppdrett. Men vi er i en god dialog med Forsvaret nå, derfor er det kjempeviktig at vi rullerer planen nå for å få på plass sameksistens. Det vil være omtrent en revolusjon om vi nå får det til, sa Bremnes.

Arealplanleggeren fra Lenvik presenterte videre hvordan de ser for seg at planprosessen skal organiseres. Målet er at man skal kunne ha en ny kystsoneplan klar for vedtak høsten 2019. Hun oppfordret så kommunene til å sette dette på kartet i sine kommende kommunestyremøter.

– Vi håper i alle fall at alle tar seg tid til å diskutere det, sa Andreassen.

Det er satt en frist til midten av januar for å melde seg på i prosjektet. Om en kommune går inn i dette forplikter de seg også til å delta med en politisk representant i et interkommunalt planutvalg, samt at man må ha en administrativ ressurs som jobber med dette.

bortkastet: Ordfører Dag Sigurd Brustind ser ikke helt hensikten med rullering av kystsoneplanen for Ibestads del.