Det kan barnebarnet til Isaksen, Odd Nilsen, fortelle. I likhet med sin bestefar er ikke Odd Nilsen et ubeskrevet blad i Skånland. Mens Abert Isaksen fungerte som ordfører i vel 14 år, fra begynnelsen i 1926 og fram til 1945 (avbrutt av krigen), er det hans barnebarn Odd Nilsen som har fungert nest lengst som øverste tillitsvalgte i kommunen. Nilsen fungerte i 12 år, fra 1980 – til 1992.

Rodde i tett tåke

Nilsen kan fortelle om at bestefaren brukte robåten som framkomstmiddel, både når han skulle ha kontortid på rådhuset i Evenskjer, og når han skulle til Sørrollnes, som også tilhørte Skånland på denne tiden. Det fantes ikke noen vei utenom sjøveien verken på fastlandet eller på Rolla. Derfor var det mest praktisk at bygda lengst sør på Rolla, tilhørte Skånland kommune.

Ordføreren rodde da til Kvitnes. Der hadde han et skår i fjellet som han fortøyde båten i. Der kunne han også henge fra seg oljeklærne som han måtte bruke på roturen. Fra Kvitnes gikk han så til Evenskjer.

- Der kunne han være i ei ukes tid for å gjøre unna det nødvendige kontorarbeidet, forteller Nilsen.

Han forteller også om en episode da han skulle ro over fjorden fra Sørrollnes til Sandstrand. På turen over la det seg tett havtåke i fjorden, og Isaksen ante ikke hvor han var.

Veien fra Kvitnes til Gratangen ble påbegynt på slutten av -20 tallet, men ikke ferdig før i 1939. Deler av veien ble tatt i bruk tidligere på -30 tallet.

Heftig navnedebatt

I 1963 ble Skånland slått sammen med Astafjord. Veien mellom Hamnvik og Sørrolnes var bygd og dermed var det mest naturlig at Sørrollnes ble overført til Ibestad. Dette var det ingen debatt om. Derimot ble det en heftig debatt mellom Astøingene og Skånlandingene om navnet på den nye storkommunen. Den sammenslåtte kommunen hadde til sammen 3366 innbyggere, hvorav 1126 var fra gamle Astafjord.

Det skulle bli kjøttvekta som bestemte navnet på den nye kommunen. Men dette skjedde ikke uten kamp. Astøingene hevdet, med rette, at Skånland ikke var noe annet enn en gård ved Evenskjer. Den nye kommunen burde derfor hete Astafjord, som er navnet på sundet mellom Rolla og fastlandet, som Grovfjord er en del av.

I dag innrømmer Odd Nilsen, at Astøingene nok hadde de beste argumentene.

- Det var en debatt, full av følelser. Jeg mener astøingene hadde svært gode argumenter, men det var kjøttvekta som bestemte, sier Nilsen.

Han minner om grofjerdingen Enok Andersens ord, etter at vedtaket om Skånland ble fattet.

- I dag er Astafjord erklært død, men den er i alle fall ikke sjøldød, repliserte han.

Uten program

Helt fram til 1973, da Skånland Ap ble stiftet, var det ikke en eneste politisk liste i Skånland. I politikken var det kun bygdelister, som skulle ivareta sine egne bygders interesser.

- Det fantes ikke noe politiske programmer, og representantene gjorde stort sett som de ville, forteller Nilsen.

Dette mener Nilsen var viktig for kommunens utvikling videre.

Flertallet mellom blokkene i kommunestyret har også skiftet. Dette har ført til en rimelig jevn fordeling av institusjoner og skoler i kommunen.

Nilsen mener Tjeldsundbrua har betydd enormt mye for utviklinga av kommunen.

- Brua åpnet muligheten til større pendling til og fra Harstad. Stor betydning har også Sentralskolen på Elvemo hatt. Den var gjennom mange år en av kommunens største arbeidsplasser. Senere ble det også videregående skole der, noe som selvsagt også har betydd mye. Vi må heller ikke glemme flyplassen og brannskolen på Fjelldal, som også har skapt mange arbeidsplasser i Skånland, sier Nilsen.

FAKTA: SKÅNLAND KOMMUNE

• Feirer 90 årsjubileum i år

• Utskilt fra Trondenes i 1926

• Slått sammen med Astafjord kommune i 1964