KrF-politiker Per Pedersen arbeider hardt for å sette press bak kravet om at den etiopiske kvinnen får oppholdstillatelse.

Harstad Tidende skrev i mars i år om den etiopiske kvinnen som i 2003 flyktet fra hjemlandet etter at mannen ble drept av regimet. I dag sitter den handikappede kvinnen i en mørk kjellerleilighet i Harstad. Hun er engstelig og har det så vondt at hun bare vil dø.

Bolig og opphold

Den sterke historien har rørt folket. Nestleder i eldrerådet, Johanne Pedersen, tok opp saken i eldrerådet 2. juni. Flere politikere reagerer kraftig på at Gudissa etter 13 år i Norge ikke har fått lovlig opphold. Grunnlaget for søknaden om asyl har heller ikke vært vurdert på nytt siden første avslag i 2004.

Eldrerådet ber nå ordfører, i samarbeid med Harstad mottak, om å finne en forsvarlig bolig til den handikappede kvinnen. Ordfører Marianne Bremnes blir også bedt om å kontakte UDI og få en ny vurdering av Gudissas sak. Dette med bakgrunn i hennes alder og dårlige helsetilstand.

– Jeg har også tatt opp saken med sentrale stortingspolitikere, og det jobbes for å få gjort noe, sier leder i eldrerådet, Ivar Østberg.

Gudissa tilhører Oromo-stammen, et folk som blir politisk forfulgt i Etiopia. Etter at sønnene og datteren rømte, ble hun fengslet og torturert. Hun unnslapp og klarte å flykte fra landet.

I 2003 kom hun til Oslo. enere havnet hun på et mottak i Kvæfjord, før hun kom til Harstad.

Ville drukne seg

Gudissa har gjennom mottaket fått leilighet i en kjeller i Harstad. 68-åringen er sterkt handikappet, og klarer ikke å komme seg opp trappene og ut i frisk luft ved egen hjelp. Leiligheten ligger nesten to meter under bakkenivå.

Da Harstad Tidende var på besøk fortalte tolk og venn Debritu Høgaas at Gudissa flere ganger har prøvd å ta sitt eget liv.

– Hun prøvde å drukne seg i havet. Den gangen ble hun berget av en venninne. Hver gang jeg låser meg inn i leiligheten hennes, lurer jeg på om hun lever. Hun er så redd for at politiet plutselig skal banke på og sende henne tilbake til Etiopia, sier Høgaas.

Den handikappede damen får ikke tjenester fra det kommunale hjelpeapparatet fordi hun ikke har oppholdstillatelse i landet. Mottaket betaler husleie og strøm og Gudissa må klare seg med 1800 kroner i måneden til medisiner, mat og klær. Hun er fullstendig avhengig av sine etiopiske venner for å klare seg i hverdagen.

Ordfører Marianne Bremnes er glad for at det nå står en folkeaksjon bak Gudissa, og lover at hun skal gjøre det hun kan for å hjelpe Gudissa.