Kristelig Folkepartis Ivar Østberg har i dag avtale med stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevold.

– Han har jobbet med slike saker og vet hvordan vi kan gå fram, sier Østberg. Han er også leder av eldrerådet, og er opprørt over forholdene den 68 år gamle damen lever under.

Folk vil hjelpe

Saken om den etiopiske kvinnen som bor i en kummelig kjellerleilighet i Harstad, har rørt mange mennesker. Harstad Tidende ble i helgen kontaktet av mennesker som ønsket å gjøre noe for damen.

– Helt forferdelig at mennesker bor under slike forhold i Harstad, sa en av dem vi snakket med.

Ivar Østberg er veldig fornøyd med at både ordfører Marianne Bremnes og varaordfører Maria Serafia Fjellstad i helgen la ut sympatierklæringer for Gudissa på Facebook.

– Av og til, det vil si oftere og oftere, lurer jeg på hva slags samfunn vi egentlig er i ferd med å skape rundt oss. Hvor er det humanitære i å sende en gammel dame med så masse plager tilbake til et land med store konflikter, og der hun riskerer å bli fengslet igjen, skrev Bremnes.

– Må få opphold

Maria Serafia Fjellstad synes det er ufattelig at ikke kvinnen får opphold på humanitært grunnlag.

– Hvis våre verdier er våre verdier, da gir mitt Norge denne kvinnen opphold, skrev Fjellstad.

Fremskrittspartiets Eivind Stene besøkte Gudissa for et par måneder siden.

– Jeg ble kontaktet av en venn av Gudissa og dro selvfølgelig på besøk. Jeg har lovet å gjøre det jeg kan for å hjelpe kvinnen, sier Stene.

Han har stor forståelse for at kvinnen har det vanskelig.

Sterkt inntrykk

– Besøket hos den etiopiske kvinnen gjorde et sterkt inntrykk på meg. Jeg ønsker selvfølgelig at alle som bor her i landet skal hja det bra. Damen er syk og hun er redd, og hun har sittet på vent altfor lenge. Hvem sin skyld det er, det vet ikke jeg. Med bakgrunn i damens mange plager, alder og sykdom så skulle jeg ønske at Utlendingsdirektoratet hadde sett på saken på nytt, og kanskje kommet fram til et annet vedtak, sier Stene.

Samtidig er han klar på at han som lokalpolitiker lite kan gjøre i slike saker.

– Jeg har grunn til å tro at Gudissa ikke blir den første som blir hentet av politiet og sendt ut, sier Stene.

Dette har skjedd:● 68 år gamle Almetu Etana Gudissa kom til Norge i 2003.● Hun tilhører oromo-stammen – et folk som blir politisk forfulgt i Etiopia. ● Gudissa måtte selv flykte etter at mannen ble drept. Sønnene og datteren rømte for å berge seg.● Den etiopiske kvinnen søkte opphold i Norge på humanitært grunnlag, men fikk avslag i mars 2004. ● Hun søkte på nytt før jul i fjor, men fikk endelig avslag fra Utlendingsnemnda.

STORTINGET: KrFs Ivar Østberg tar opp saken med sentrale politikere. Foto: Gurid Ivarhus Næss, Gurid Ivarhus Næss
Besøk: Frps Eivind Stene har også besøkt 68-åringen. Foto: andreas Isachsen