Dommerfullmektig Markus Arentsen har gitt henne fem måneders ubetinget fengsel. Hun må i tillegg betale tre mennesker hun bedro til sammen 5916 kroner i erstatning.

Tunglært

Fengselsdommen er en samledom. Kvæfjord-kvinnen ble dømt til 120 dagers ubetinget fengsel i tingretten så sent som i desember. En straff hun ikke har rukket å sone. Kvinnen ble første gang tatt for bedragersk virksomhet tilbake i 2016. Da slapp hun med en sviende bot. Men hun lærte lite av reaksjonen fra samfunnet. Bedrageriene fortsatte.

Metoden hennes har vært å legge ut mobiltelefoner og andre ting til salgs online. Folk har tatt kontakt, gjort en deal, og betalt avtalt kjøpesum inn på hennes konto. Problemet for kjøperne var at salgsobjektene ikke eksisterte. De fikk heller ikke pengene tilbake. Regelrett svindel. Sakene ble imidlertid anmeldt, og nå er det kvinnen som har et problem.

Avskrekking

I domspapirene står det, sitat: «Når det gjelder forholdene som ble begått etter Trondenes tingretts dom av 19. desember 2017, bemerkes at det er skjerpende at disse overtredelsene fant sted rett etter at siktede ble domfelt for tilsvarende forhold. Individual-preventive hensyn tilsier derfor en markert straff, idet siste domfellelse for tilsvarende forhold ikke har hatt noen avskrekkende effekt», sitat slutt.

Etter en konkret helhetsvurdering har retten kommet til at det skal reageres med en samlet straff på fengsel i 5 måneder. Hun er dømt for brudd på straffelovens paragraf 371: «for med forsett om å skaffe seg eller andre en uberettiget vinning å ha fremkalt, styrket eller utnyttet en villfarelse og derved rettsstridig forledet noen til å gjøre eller unnlate noe som voldte tap eller fare for tap for noen».

Tøft liv

Som formildende omstendighet har retten lagt vekt på at siktede har avgitt en uforbeholden tilståelse.

Kvinnen er i en anstrengt økonomisk og sosial situasjon. Dette ga hun også uttrykk for under tilståelsesdommen i tingretten. Hun erkjent straffskyld for bedrageriene, men virket lite forberedt på konsekvensene.