Svindelen går ut på at bedragere sender e-post, og eventuelt ringer, bedrifter og utgir seg for å være ledere i bedriften.

Kjeltringene ber så én eller flere ansatte om å gjennomføre utbetalinger. Politiet har i den senere tiden mottatt flere anmeldelser. Det kalles for «direktør-svindel». Næringslivskontakt i Nordland politidistriktet, Håvard Fjærli, advarer nå virksomheter.

– Betalingsanmodningen kan tilsynelatende komme fra toppsjefer i bedriften. Det er i sakene som er avdekket så langt snakk om til dels store pengebeløp.

– Noen ganger har bedriften selv klart å avverge utbetaling, men det er dessverre flere som har utbetalt penger, skriver han i en pressemelding fra Nordland politidistrikt.

– Politiet etterforsker sakene, men disse er ofte vært vanskelig å oppklare. Bedriftenes egne sikkerhetsrutiner og årvåkenhet det viktigste forebyggende tiltaket.

Noen generelle råd fra politiet:

– Vær årvåkne overfor e-poster fra det som skal være ledere i bedriften, som ber den ansatte om å gjennomføre utbetalinger.

– Bedriftene må ha god internkontroll på hvordan betalingsanmodninger håndteres og hvem som står som mottakere.

– Utbetalinger og betalingsanmodninger som fremstår som utenom det vanlige, bør dobbeltsjekkes personlig med vedkommende som anmodningen tilsynelatende kommer fra.

– Det bør innføres rutiner om at minst to ansatte kontrollerer og godkjenner en overføring som avviker fra det rutinemessige, før denne gjennomføres.

– Innholdet i anmodningen kan gi mulige indikasjoner, for eksempel at betalingen haster, at vedkommende som får anmodningen er med på noe viktig for bedriften, betalingen må holdes hemmelig.

– Språket i e-posthenvendelsene inneholder ofte ukorrekt norsk, med skrivefeil