Dette var de kombinerte påstandene aktor Torstein Lindquister og bistandsadvokat Sicilie Kristin Kanebog fredag la ned i sine prosedyrer.

Mannen i 20-årene er anklaget for å befølt to små barn på kjønnsorganene. Det ene tilfellet i en barnehage han var utplassert i som elev fra videregående skole. Det andre på fritiden, på lekeområdet til en barneskole i Harstad. Episodene skal ha funnet sted for noen år tilbake.

– Overdrevet

Forsvarsadvokat Kjetil Krokeide mente på sin side at påtalemakten har vært en smule spekulativ i utarbeidelsen av tiltalebeslutningen.

Forholdene er etter hans oppfatning bevisst overdrevet i grad, for å kunne nagles til lovparagrafer som utløser strengere straff.

Krokeide ba primært om frikjennelse, siden hans klient ikke har erkjent straffskyld. Subsidiært mener han samfunnsstraffen ved domfellelse bør være en del mildere enn aktors påstand.

Kravene til oppreisning må som en naturlig konsekvens også bli mildere.

Hvorfor samfunnsstraff?

Tiltalte i saken var mindreårig da de påståtte overgrepene skjedde. For seksuelle overgrep som ligger i det nedre sjikt av alvorlighetsgrad, er regelen da at man ikke idømmer fengselsstraff. Aktor Torstein Lindquister var likevel nådeløs i sin vurdering av harstadværingen.

– Seksuell avviker

– Han henger sammen med folk som er mye yngre enn han selv. Han liker ikke snakke med kvinner. Alt peker på at han henvender seg til barn. Pornografien funnet på hans datalagringsenheter viser voldtekt og tortur.

– Det var et særlig alvorlig tillitsbrudd da han utnyttet sin utplassering i barnehagen til å forgripe seg på en fireåring.

– Han erkjenner ingen skyld, virker uberørt, og er tatt i å lyve flere ganger i sine forklaringer. Jeg vil derfor påstå at vi snakker om et umodent menneske, med avvikende seksuelle preferanser, poengterte Lindquister.

Erstatningsspørsmålet

Bistandsadvokat Kanebog vektla faren for senskader hos de to fornærmede jentene. Foreldrene har allerede registrert adferdsforandring. På mange måter har de fornærmede i svært ung alder fått ødelagt oppfatningen av generell trygghet.

– Jeg vil at når de blir større skal de kunne forstå at noen har ivaretatt deres interesser. I de senere år er man blitt stadig mer klar over hvor utsatt barn er for senskader etter seksuelle overgrep.

– Jeg vil derfor på vegne av de fornærmede legge ned påstand om oppreisning oppad til 120.000 kroner for den ene jenta, og oppad til 60.000 kroner for den andre, prosederte Kanebog.

Tiltalte får dommen mandag 4. juni.

Bistandsadvokat Sicilie Kristin Kanebog fra Eurojuris Harstad la ned påstand om erstatning begrenset oppad til 120.000 og 60.000 kroner på vegne av de fornærmede jentene. Foto: Kjell Magne Angelsen