– Vurder gebyrets størrelse på nytt, er den høflige henstillingen fra styreleder Tom Ovesen i Medkila Nord. Men kommunen har stått på sitt, inntil gigantgebyret havnet på formannskapets bord sist tirsdag.

Ett helt årsverk

Halvar Hansen, også leder i planutvalget, fikk et enstemmig formannskap med på å utsette klagesaken.

– Jeg oppfordrer administrasjonen til å gå i dialog med utbyggerne, avklare realitetene i gebyrfastsettelsen og komme fram til enighet. Hvis det ikke oppnås enighet, må saken tilbake til oss. Utbyggerne må betale et forferdelig høyt gebyr, og de får neppe uttelling på hele området, sa Hansen.

Frps Eivind Stene var svært kritisk til gebyrets størrelse.

– Står gebyrets størrelse i stil med den jobben som er gjort? Administrasjonen mener åpenbart at gebyret er riktig, men brukes det virkelig så alvorlig mye tid på en slik sak. Gebyret på 554.837 kroner tilsvarer jo en hel årslønn. Har kommunen brukt et helt årsverk på denne reguleringsplanen, spurte Eivind Stene.

Krøkket språk

Han ba om å få en sak til behandling der gebyrsatsene vurderes på nytt. Ikke minst fordi det har vært en rekke klager fra folk som føler de har fått urimelig høye gebyr.

– Koster det like mye i Kvæfjord, Skånland og Narvik, ville Stene ha utredet. Han fikk ikke flertall for sitt forslag.

Saksbehandler Øystein Kanstad fra areal og byggesakstjenesten var innkalt til møtet for å forklare tidsbruken og gebyrets størrelse.

– Tidsbruken er i henhold til gebyrfastsettelsen. Dette er en veldig stor plan. Når arealet er stort, blir gebyret stort. Vi har ikke regnet hvor mye tid vi har brukt, men det har gått med veldig mye tid, sa Kanstad.

Varaordfører Maria Serafia Fjellstad var kritisk til det vanskelige byråkratiske språket som var brukt i deler av saksbehandlingen.

– Når jeg leser svaret fra kommunen, får jeg ikke svar på om gebyret er i henhold til regulativet. Enkelte sider i saksfremlegget er en god kandidat til «Klart svar»-prosjektet vårt, sa Fjellstad.

Administrasjonen medgikk at noe var krøkkete formulert, men at temaet var vanskelig.

Uenig i beløpet

Styreleder Tom Ovesen i Medkila Nord AS ser fram til å diskutere gebyrets størrelse med kommunen.

Han viser til at utbygger inngikk en skriftlig avtale med Harstad kommune om hvordan gebyret skulle beregnes.

– De områdene som kommunen selv skal overta, skal vi ikke betale gebyr for. Det dreier seg om veier og lignende, sier Ovesen.

Utbygger påpeker  at områdene som skal bygges ut og detaljreguleres, utgjør rundt 282.000 kvadratmeter. Arealet som kommunen har beregnet gebyr for, er på 393.000 kvadratmeter. I dette arealet inngår kommunens egne veier og fortau.

– Vi mener kommunen har beregnet gebyr ut fra for store områder, og ber høflig om at dette blir rettet opp, sier Ovesen.

Han viser til at utbyggerne oppdaget feilen lenge etter at  fristen for å klage var gått ut.

– Vi var sikker på at kommunen ville korrigere gebyret når de ble gjort oppmerksom på feilen, sier Ovesen.

I sin klage ber utbygger om at gebyret blir redusert med 150.000 kroner.

Administrasjonen har så langt blankt avvist klagen. De viser til at klagefristen gikk ut 18. januar 2017 og først 14. desember 2017 kom klagen på gebyret.

22. januar i år fikk Medkila Nord AS beskjed om at klagen var avvist.

– Klagefrist etter forvaltningsloven er tre uker. Deres klage er fremsatt nesten ett år etter at vedtaket om behandlingsgebyr ble gjort kjent for dere. Vi kan derfor slå fast at deres klage er fremmet lenge etter at klagefristen er ute, påpeker enhetsleder Jan-Inge Lakså. I sitt vedtak kan han ikke se at det foreligger noen av vilkår for å ta klagesaken opp til behandling.

Utbygger har siden påklaget dette vedtaket. Dermed havnet den i formannskapet tirsdag.

Kritisk: Eivind Stene (t.h.) var svært kritisk til størrelsen på gebyret. Her sammen med partifelle Kristian Eilertsen. Foto: Andreas Isachsen