Kvinnen er i 40-årene og fra Harstad. Den ene mannen er i 30-årene og kommer også fra Harstad, mens den tredje tiltalte er fra Sortland.

De er anklaget for å ha forledet en rekke andre personer til å overføre minst 603.842 kroner – under påskudd om at pengene skulle dekke forskjellige utgifter. Men pengene ble brukt til andre formål, og disse handlingene utsatte flere personer for tap, skriver politiet i tiltalebeslutningen.

De kriminelle handlingene skal ifølge politiet ha skjedd i tidsrommet 22. november 2016–22. februar 2018. Noen av bedrageriene skjedde i Harstad. Resten i andre nordnorske kommuner.

Totalt er det listet opp 17 fornærmede, med påstand om erstatningsbeløp fra noen tusenlapper opp til 144.000 kroner.

Ifølge tiltalen skjedde bedrageriet ved at de fornærmede overførte penger til en konto under forutsetning av at beløpene skulle brukes til «reiseutgifter og bilutgifter» til navngitte personer. Men pengene ble brukt til andre ting.

Saken er berammet i Trondenes tingrett i begynnelsen av september, og det er i utgangspunktet satt av fem dager til hovedforhandlingene. Det er snakk om en rekke transaksjoner og tre tiltalte, så dokumentasjonen i saken vil ta tid.

De tre tiltalte er representert ved advokatene Kjetil Krokeide, Roar Edvardsen og Monica Samland.

Politiadvokat Mona Madsen er aktor, mens retten blir ledet av sorenskriver Kirsti Ramberg.

De er alle tre anklaget for brudd på straffelovens paragraf 372 og 371. I lovteksten står det: «Bedrageriet er grovt fordi det særlig legges vekt på at det har hatt til følge en betydelig økonomisk skade, det er voldt velferdstap eller fare for liv eller helse, det er begått ved flere anledninger eller over lengre tid og det er begått av flere i fellesskap eller har et systematisk eller organisert preg», sitat slutt.