Til sammen skal han derfor ha fått utbetalt et beløp på 175.387 kroner fra fellesskapet, som han ikke hadde krav på. I tilfeller med så store beløp innebærer en domfellelse gjerne ubetinget fengsel.

I vurderingen av om et bedrageri er grovt vil det i praksis si om verdiene det er snakk om er betydelige. Er utbyttet 100.000 kroner eller mer, er dette som hovedregel tilstrekkelig for å anse bedrageriet som grovt. Det har en strafferamme på opp til to års fengsel.

To tiltalepunkter

Mannen er anklaget etter paragraf 272 i straffeloven: «for med forsett om å skaffe seg eller andre en uberettiget vinning å ha brukt uriktig eller ufullstendig opplysning, endret data eller datasystem, eller på annen måte uberettiget påvirket resultatet av en automatisert databehandling, og derved voldt tap eller fare for tap for noen».

I og med at han avga uriktige opplysninger på meldekortene, som gikk til en offentlig myndighet, er han også anklaget for brudd på straffelovens paragraf 221: «for skriftlig eller muntlig å ha gitt uriktig opplysning til offentlig myndighet når forklaringen

er bestemt til å avgi bevis».

Utbredt kriminalitet

Nav forvalter utrolige en tredjedel av hele statsbudsjettet, rundt 500 milliarder årlig. Senest i 2016 anmeldte etaten svindel for 230 millioner. NAV Kontroll består av i overkant av 125 personer, som til daglig jobber med å forebygge og avdekke bedrageri. De får rundt 3000 tips fra publikum. Hvert år anmeldes mellom 1000 og 1500 personer. Av disse blir rundt 85 prosent etterforsket og tiltalt. Bare rundt to prosent av menneskene anklaget for Nav-svindel blir frikjent i retten.

Metoder

60 prosent av Navs anmeldelser bygger på såkalt registersamkjøring. Etaten kan også søke opp annen informasjon fra Skatteetaten, herunder valutaregisteret, der kortbruk i utlandet på beløp over 5.000 kroner, blir innrapportert.

Rettssaken i Trondenes tingrett er berammet til 21, august. Aktor er politiadvokat Mona Madsen. Mannens forsvarer er advokat Stein Nilsen, mens dommerfullmektig Markus Arentsen leder retten.