Støtten i bakgrunnen er støtten på den populære fiskegrunnen Lysbotn mellom Arnøya og Lille Rogla. I forgrunnen stikker et umerket jernrør opp. Foto: HT-Tipser

En fritidsfisker fra Medkila har gjort Harstad Tidende oppmerksom på et stålrør som stakk 60–80 centimeter opp over havflaten ved den populære fiskegrunnen Lysbotn, midt mellom Arnøya og Lille Rogla. Observasjonen ble gjort rundt klokken 09.30 lørdag formiddag.

Den røde ringer viser området hvor jernrøret står opp av havet. Foto: Skjermdump

– Kommer du kjørende i skumringen, ser du den ikke. Heller ikke om det er litt bølger. Området mellom Arnøya og Rogla er et populært område å fiske i. Dagens fangst ble to torsker og et stålrør, sier fiskeren humrende.

Han advarer andre sjøfarende i mindre båter om faren på fiskegrunnen.

– Siden det aldri har vært noe der før, leter man heller ikke etter noe.

Her passerer Ibestad-ferga forbi grunnen og stålrør lørdag. Foto: HT-Tipser

Det er Kystverket som har satt opp stålrøret. Etter at Harstad Tidende tok kontakt, melder havnevakta i Harstad at stålrøret skal merkes allerede i dag.

– Det skal i dag komme et toppmerke med refleks som gjør at man ser den på radar og slikt. Det er en innleid entreprenør som har fått oppdraget. Det er veldig bra at folk varsler om de oppdager slikt, sier Thor Mathiasen, driftsleder i Harstad havn.

Det er rundt tolv meter dypt ved røret, målt midt mellom flo og fjære. Da stakk den 60–80 centimeter over havflaten. Foto: HT-Tipser

Arbeidet på Lysbotn er en planlagt utbedring av leden fra Lødingen til Harstad.

Arbeidet er varslet i EFS (etterretning til sjøfarende), og prosjektet heter «Oppgradering av seilingsled fra Lødingen til Harstad. Planlagte nyetableringer og nedleggelser av navigasjonsinnretninger»

«Lysboten jernstang» vil bli erstattet med en HIB (Light with floodlight).

Kystverket melder at innen 14 dager vil lys/lanterne bli montert.