Liv-Oddveig Luther er frivillig i Frelsesarmeen og tar sine vakter ved julegryta.

– Folk er virkelig flinke til å gi. Tusenlapper, femhundrelapper er ikke uvanlig. Men også de som gir 20 kroner er like viktig for oss. Jeg tror årsaken er at folk gir er at de har tillit til at pengene går til de som trenger det, sier hun.

Hun forteller at pengene som gis i de tre julegrytene som står i Harstad sine tre kjøpesentre går til å hjelpe folk lokalt.

– Pengene brukes ikke bare til matutdeling, men til viktige tiltak gjennom hele året.

Julegryta står på alle de tre kjøpesentrene i byen. Liv-Oddveig Luther stor ved den som står i Alti Kjøpsenter. Foto: Odd Leif Andreassen

De som ønsker å gi i julegryta har flere måter å gjøre det på.

– Du kan bruke vippsnummeret som står på gryta og jeg har bankterminal som tar kort. Men heldigvis er det fortsatt mange som gir kontanter som de putter i selve gryta. Men for meg er disse vaktene mer enn bare å samle inn penger. Man kommer i kontakt med mye folk og man får høre mange rørende historier som forteller hvor viktig Frelsesarmeen har vært i en årrekke, sier hun.

Luther har vokst opp med Frelsesarmeen og synes det er veldig givende å hjelpe folk kan få det bedre.

– Frelsesarmeen har vært viktig for meg i alle år. Min mamma brukte å si at det er viktig å hjelpe i det stille. Man trenger ikke fremme seg selv når man hjelper andre. Det lever også jeg etter, sier hun.

Den trivelige kvinnen er aktiv med i armeen og jobber også med å dele ut mat.

– Det er ofte mange rørende øyeblikk under matutdelingen. Da er det mange som forteller at de trenger litt ekstra siden de har mange barn.

Det er rundt 250 julegryter rundt om kring i hele landet. I fjor fikk nærmere 20.000 familier før jul hjelp fra pengene som var samlet inn, og det ble delt ut nærmere 25.000 julegaver til folk i hele landet.

Da den første julegryten ble satt ut til «Julemat for fattige» var målet å samle inn 2.000 kroner.