Miniatyrbyen har virkelig blitt en attraksjon.

– I år har det vært ekstremt mange mennesker her. Tidligere var det vanlig at jeg så noen her lørdag ettermiddag og søndag, men nå er det personer utenfor huset hver dag, og nesten til alle døgnets tider, sier Witzøe.

– For to kvelder siden skulle jeg legge meg, og da jeg kikket utenfor var det syv biler som hadde parkert her. Det er folk her hver eneste dag, sier hun.

Witzøe hadde aldri sett for seg hvor populær Kasfjord City skulle bli.

– Det er tydelig at det snakkes om Kasfjord City av de mange som har besøkt byen. Noen har derfor lagt turen hit på grunn av andres opplevelse i denne lille rare byen, forteller hun.

Attraksjon

Sist i slutten av juni kom fire turistbusser til Kasfjord City etter at Cruiseskipet Black Watch hadde lagt til kai i Stangnes.

– Det er litt surrealistisk å tenke på at mange av turistene har reist flere hundre mil, og at de da stopper innom Kasfjord City for å se husene jeg har laget, sier Witzøe.

– Jeg blir veldig stolt, for jeg får mye skryt. Turistene har ikke sett noe som ligner, og jeg kommer i prat med folk som snakker alle mulige språk. Det ble litt komisk da jeg prøvde å snakke med noen fra Frankrike, for de var dårlige i engelsk, og jeg var dårlig i fransk. Jeg forstod likevel at de likte det de så, forteller hun.

Witzøe elsker turistbesøk, men de beste besøkene er likevel når barnehager og klasser kommer på besøk.

– Det er så gøy å se alle barnehageungene lyse opp og høylytt rope om alt de ser. Jeg blir glad når jeg ser hvor glad og nysgjerrig de er. Jeg har også hatt en skoleklasse her som hadde kunst og håndverk, hvor jeg viste dem hvordan jeg lagde husene, sier hun.

– Jeg opplever mye engasjement. I tillegg til at mange besøker Kasfjord City, er det mange som har spurt om jeg ikke kan lage deres arbeidsplass, sier hun.

Ugress

Det hele startet med at Witzøe skulle pynte en skråning full av ugress.

– Vi vurderte å dekke til ugresset med barkduk og beplantning, men det var vanskelig å la seg gjøre. Jeg pyntet derfor med noen husvegger. Resultatet var fint, og derfor laget jeg flere. Deretter har det bare ballet seg på, sier hun.

Inspirasjonen kom fra en lignende miniatyrby et stykke sør for i Mo i Rana.

– Familien min kjørte til Kristiansund hvert år da jeg var liten, og da var høydepunktet på turen å stoppe der for å se på miniatyrbyen. Jeg hadde nok den litt i tankene da jeg startet på byen, forteller hun.

Kasfjord City har også en egen Facebook-side.