Hun er ei staselig dame, der hun ligger ved flytebrygga i Harstad. Klar til å ta imot sommergjester. I hele juli skal hun lokke folk med kaffe og lunsjretter.

Prosjektleder Mariette Verhage og mannskapet åpner båten for alle som vil oppleve den fine atmosfæren om bord.

- Vi har fått med oss noen flinke kokker, Bonnier & Sønn, og de skal sørge for varmretter og grillmat. Vi prøvde det samme i fjor høst, med god respons, sier Verhage, og lover musikk på dekk seks lørdager framover.

- Vi nevner ikke navn ennå, men vi har planlagt noen minikonserter med lokale artister. Ungdommer og voksne, som skal by på både rock og klassisk musikk. Samtidig blir det enkel kafé om bord, forteller hun.

Bindeledd

Den ærverdige skuta ble bygd i 1955 ved P. Høyvolds mekaniske verksted i Kristiansand. Med fast liggeplass på Stokmarknes, gikk hun i nesten tretti år som lokalbåt i Lofoten og Vesterålen. Også med mulighet til å ta med to-tre biler på dekk. Som ei lita bygdehurtigrute for folk og gods, som mannskapet sier det.

- Hun var som et bindeledd mellom bøndene i småbygdene. Men etter hvert kom de nye hurtigbåtene og nye bruer ble bygd. På begynnelsen av åttitallet var glansdagene over for lokalbåten. Stiftelsen Vesteraalens Distrikts Støtteforening overtok eierskap og vedlikehold, forteller teknisk sjef Børge Jenssen.

Han skryter av vedlikeholdet som er gjort opp igjennom årene.

- Det er ingen tvil om at stiftelsen har gjort en god jobb. Båten er luftig og fin, med det originale interiøret intakt. Ei fin gammel dame, med varme og sjel, sier han.

Opplevelse

I januar 2015 ble båten kjøpt av harstadværingen Petter Dragøy. Samtidig ankom hun sin nye hjemmehavn, og i dag er fartøyet den enste båten for turister i Harstad. De faste turene ut i skjærgården har etter hvert blitt svært populære, ifølge Mariette Verhage.

- Såfremt vi har passasjerer, går vi til Grytøy, Sandsøy, Bjarkøy og Sundsvollsundet med enkel kafé om bord. En flott opplevelse. Ikke bare for turister, men for alle som har sansen for Harstads vakre skjærgård. I hele juli kan vi tilby et fire timers midnattssolcruise rundt Bjarkøy, både for grupper og enkeltpersoner, forteller hun.

Den 94 fot lange båten er svært så innholdsrik, med elleve lugarer med totalt 21 sengeplasser. Den har plass til totalt 60 personer inne, men er sertifisert for 92, inkludert mannskap. Det tidligere lasterommet er blitt til et intimt oppholdsrom med navnet Skylight Bar. I Digermulen, som erstatter den tidligere Damebaren, er det i alt 16 sengeplasser.

- Her er ingen gjenboere, så vidt vi vet, sier Verhage.