Å vokse opp med midnattssola som sengekamerat er ikke alltid enkelt. Hvordan skal man få barna til å sove når naturen ikke gjør det? Synge sanger om mørket som ikke er der? Festspilldirektør Maria Utsi har selv, med to små barn, kjent problemet på kroppen. For Utsi ble dette en idé til et prosjekt i god, gammel festspillånd - et samarbeid mellom flere gode kulturkrefter i landsdelen. Fredag i forrige uke ble plata Solnatt - Beaiveidja sluppet, og onsdag kveld var det klart for å presentere sangene på konsert i Storsalen.

Stor spennvidde

Totalt inneholder plata 17 splitter nye godnattsanger skrevet av artister med tilknytning til de nordlige delene av Norge og Sverige. Spennvidden blant bidragsyterne er stor. Relativt ferske Hollow Hearts har bidratt, det samme har Lisa Skoglund og Resirkulert. Blant de mer etablerte er Anne Nymo Trulsen, Aggie Peterson og Lars Bremnes. Det er tre samiske sanger, og Söta brors bidrag er skrevet av Johan Airijoki. Onsdagens konsert ga oss 15 av sangene, hovedsakelig i samme versjon som du finner dem på plata.

Sjarmerende velkomsthilsen

Det var festspilldirektøren og hennes datter Maja (6) som ga publikum en sjarmerende velkomsthilsen før artistene, bandet og strykerne fra Nordnorsk Opera- og symfoniorkester satte stemningen. Scenen var behagelig, midnattssolvarmt fargelagt, og allerede fra første strofe av Johan Airijokis «Du skal få en midnattssol» senket roen seg blant publikum. Artistenes tekster, gjerne skrevet til egne barn, var fulle av ømhet og nærhet. De fleste låtene var neddempet i musikalsk uttrykk og gled mykt inn i øregangene. Avslutningen ble imidlertid rocka og livlig. Senjahopens låt «Drømme om imorra» er kanskje ikke den mest opplagte vuggesangen, med du verden som den slo an etter en time med søvndyssende øremassasje.

Det gjenstår å se hvor mange av sangene som finner veien over scenekanten og bort til sengekanten. At flere av dem faktisk gjør det, er jeg ikke det minste i tvil om. Her er mange velklingende melodier og fine tekster som godt kan få både barn og voksne til å finne roen, selv i midnattssol.

Les også: Opning for ny klassisk musikk

DIREKTØRASSISTENT: Maria Utsis datter Maja fikk være med opp på scenen, og hun sjarmerte alle i salen. Foto: Inga Helene Juul
STEMNINGSFULLT: Emil Karlsen og NOSO-stykerne fikk god hjelp av lysmann Tor Ditlevsen til å skape fin stemning på scenen. Foto: Inga Helene Juul
ORKESTRALT: Petter Carlsen hadde band og 15 strykere fra NOSO bak seg på scenen. Foto: Inga Helene Juul