Oppdatering: Professor i entomologi, Arne C. Nilssen sier at brunsneglen har kommet til Harstad. Trykk på lenken for å lese mer (krever abonnement).

En HT-leser som ønsker å være anonym har sendt oss dette bildet, sammen med en sterk mistanke.

- Jeg knipset denne karen på terrassen i dag på Seljestad. Den målte ca 15 - 16 cm i full strekk. Mistenker at det er brunsnegle, sier vår tipser.

Og det er ingen tvil om at sneglen minner om den fryktede brunsneglen, også kjent som mordersneglen på grunn av sin grusomme apetitt og hang til å spise andre snegler.

- Spørsmålet er i så fall hvordan den har kommet seg hit til Harstad, som ligger på en øy? Har den svømt - eller «snegla seg» over Tjeldsundbrua? spør tipseren.

- Det kan være en hybrid

Harstad Tidende har snakket med Norsk entomologisk forening avdeling Midt-Troms der Ketil Åkra fra Midt-Troms Museum har studert bildet.

- Jeg tror ikke det er en brunsnegle. Det kan være en hybrid med svartskogsnegle Arion ater, men disse er vanskelig å identifisere på grunnlag av bilder alene, sier han.

Det kan også være et avvikende eksemplar av Arian ater eller en annen type hybrid, sier han.

- Jeg vil ikke slå fast at det ikke er brunsnegle, men så vidt jeg vet er det kun bekreftet funnet så langt nord som Trondheim, sier Åkra.

Mistenkt i Troms og Finnmark

Søk i avisarkivene viser at det er funnet eksemplarer av snegler som mistenkes å være brunsnegle både i Tromsø og lenger nord i Finnmark.

Med enorm apetitt kan den den fryktede arten gafle i seg alt som vokser i hagen din, og sneglen er kjent for å raskt ta over nabolag til stor fortvilelse for fastboende. Å ta knekken på sneglen er svært vanskelig, men flere tiltak kan hjelpe.

Arten er ikke overraskende uønsket i Norge og folk som støter på sneglen kan med god samvittighet trampe til. Den er hittil ikke spredt i noen større grad i Nord-Norge.