Nå som solen og varmegradene endelig har meldt sin ankomst frister det litt ekstra med en skogstur i finværet for folk flest. Dessverre har en svart plage også våknet til livs i naturen. Professor i entomologi Arne C. Nilssen ved UIT Norges arktiske universitet forteller at forholdene nå ligger til rette for en spesiell type flue.

– De du ser mest av nå er de vi kaller såkalte «svettefluer», og de våkner opp når det er blitt varmt nok til det. De er avhengige av en temperatur over 15 grader. Nå har det vært ganske kjølig vær siden midten av april, men nå har temperaturen steget, forteller Nilssen.

Svette

Du trenger ikke lete lenge for å finne slike fluer. De finner deg. Nilssen informerer at disse «svettefluene» finnes overalt i fjellområdene og gjerne over tregrensen. De er spesielt interessert i nettopp svetten din.

– Det interessante med disse fluene er at de kan følge deg over lange strekninger. De gir ikke opp med det første. Når de setter seg på deg, så slikker de kjapt i seg svetten du har på kroppen, forteller Nilssen.

Øyne: Fluer har svært godt syn, og har ingen problemer med å følge etter et mye større menneske over lange avstander. Foto: Arkifotofoto

Slu

Selv om de kalles for «svettefluer», er ikke dietten deres helt eksklusiv. Nilssen forteller at «svettefluene» er tilsynelatende slu, og gjerne finnes i nærheten av et annet irriterende insekt. Nemlig kleggen.

– Vi har observert at «svetteflua» gjerne følger etter, og venter på at kleggen skal bite seg fast i mennesker. Deretter så trenger de seg på for å slikke i seg blodet som kommer fra såret som kleggen har åpnet.

Gode råd dyre

Dessverre er det ikke mye man kan gjøre med «svetteflua» forteller Nilssen.

– «Svetteflua» er ikke farlig, og de stikker ikke. De gjør ikke annet enn å plage. Jeg vet ikke om noen spesielt gode råd for å bli kvitt dem. Man kan prøve å løpe fra dem for så og ta en brå sving. Selv om du nesten garantert kommer til å løpe på deg flere «svettefluer» på veien som vil slutte seg til svermen, forteller Nilssen.