Leder av Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Anniken Huitfeldt, sier til Harstad Tidende at partiet nå har konkludert med at de står ved beslutningen de gjorde høsten 2016, sammen med regjeringspartiene. I forsvarets langtidsplan slo de fast at hovedbasen for de nye maritime patruljeflyene (MPA) skal flyttes fra Andøya flystasjon til Evenes flystasjon. Men i valgkampen kom det fram at meningene var delte i Arbeiderpartiet. Flere representanter stilte spørsmål ved blant annet økonomien i utbyggingen av Evenes.

– Det har vært en veldig vanskelig sak med mange protester, så vi har tatt imot alle innsigelser. Men vår konklusjon er at grunnlaget for beslutningen ikke er endret, sier Huitfeldt.

Hun understreker at beslutningen om MPA-base til Evenes nå er endelig.

– Vi vil stemme for bevilgninger til utbygging av Evenes før sommeren, og sørge for at vi holder tidsplanen mot at basen skal stå klar i 2022, sier hun.

Les også: - Om det blir mer fjas nå - risikerer vi å stå uten flystasjon

Både konseptvalgutredningen og ekstern kvalitetssikring gir støtte til beslutningen om at det vil koste rundt fire milliarder kroner å bygge ut Evenes for overvåkingsfly, i tillegg til å være fremskutt base for kampfly. Huitfeldt sier at utredningene har vært viktige for Ap.

Les også: Ny rapport feier vekk all tvil om gigant-utbygging av Evenes

– Vi ser nå at også behovet for luftvern blir dekket på Evenes, legger hun til.

Hun sier det har vært en vanskelig sak i partiet, da man spesielt lokalt i Nordland har ment noe annet enn det partiet sentralt gikk inn for høsten 2016.

– Derfor har vi tatt denne runden før vi nå har konkludert, samtidig som vi forstår veldig godt at folk i Vesterålen er skuffet.

– Har denne saken skadet partiets popularitet?

– Vi har gjort dette fordi det er viktig for oss å være ydmyk, og ta spørsmål som blir spurt lokalt seriøst. Men vi må ha fokus på hva som er fornuftig for norsk forsvar, noe vi alltid gjør. Det har vært mange basenedleggelser i Norge de siste årene til store protester lokalt, men vi mener at forsvaret er kommet styrket ut av det, sier hun.

Klassekampen skriver onsdag om et internt notat som sier at Andøya skal bli den viktigste NATO-fly basen i nord, noe som kan koste 2,7 milliarder kroner. Dermed ryker innsparingsregnestykket til regjeringen med å legge både kampfly og overvåkingsfly til Evenes.

Les fra VOL: Bekrefter planer om beredskapsbase

Huitfeldt sier Ap vil gå inn for Andøya som forsterkningsbase, men vil ikke anslå hva det vil koste.

– Det får departementet regne på, men rullebanen må fortsatt være egnet til å ta ned fly, sier hun.

I neste uke ventes innstillingen fra forsvarskomiteen om Evenes versus Andøya. Når Ap har bestemt seg er det flertall for vedtaket om at Evenes blir MPA-base, slik også statsministeren var tindrende klar på under sitt besøk på flystasjonen tirsdag denne uka.

Les også: Tror på enighet om Evenes

Les mer: - Kan ikke bruke masse penger på nye utredninger