Etter å ha hatt Stange i Hedmark som base siden han ble født i 1964, flyttet han på seg for første gang i fjor sommer. I juni 2017 kjøpte han og kona seg hus i Straumen på Andørja. Hun kommer opprinnelig fra Hamnvik.

Drømte om havet

– Men det var ikke derfor vi flyttet dit. Det var egentlig tilfeldig, men vi var på jakt etter en eiendom med havet. De siste ti-tyve årene har jeg drømt om å bo ved havet, gjerne nordafor med litt vær. Jeg liker vær, sier vokalisten i Return, som var det aller hotteste av norske band på 1980- og 90-tallet. De holder det fortsatt gående med et tyvetalls konserter i året, og lørdag kveld står Bakgården for tur.

– Jeg tror det blir den største festivalen vi spiller på i år. Jeg har fått mange artige meldinger fra bandmedlemmene som gleder seg til å komme oppover, sier han.

Selv har han blitt godt kjent i området etter å tilbrakt ett år her. Denne våren fikk han seg jobb på en servicebåt som betjener anleggene til Kleiva Fiskefarm på Engenes. Det digger hedmarkingen som også har drømt om å bli fisker hele livet.

– Det er meget interessant å jobbe på servicebåt. Her er veldig trivelige folk og jeg får innsikt i Norges fremtid. Laksenæringa kan bli veldig stor, vi må bare være bevist og ha en plan for utviklingen. Men de har veldig god kontroll på fiskevelferden, sier han.

Har funnet det gode liv

På Andørja har han funnet det gode liv. Det er ingenting mellom huset hans og havet, bortsett fra en elg eller tre som har spist opp rabarbraen før de tar seg en blund på marka. Sammen med kona og noen turglade naboer går han mye i på tur, og elsker å fyre opp bål.

– Det er klart at Andørja ligger også litt grisgrendt til, man må planlegge på en annen måte. Det er ikke bare å stikke på butikken for å kjøpe smør og melk når det mangler, men hvis det er krise så ordner det seg likevel fordi vi kjenner kjøpmannen, flirer han.

Østgård er blitt mer eventyrlysten etter at han våget flytte på seg.

– Vi har ikke bestemt hvor lenge vi vil bo her. Andørja har vekket eventyrlysten i oss, så nå har kona og jeg snakket om at vi kanskje skulle prøve og flytte utenlands. Det er artig å oppsøke nye steder og treffe nye folk.

– Vi hedmarkinger er litt trauste, som Sigbjørn Johnsen en gang sa: «Vi hedmarkinger er spontane, bare vi får tenkt oss litt om». Men jeg tror flere burde prøve å flytte på seg, og møte nye folk. Kanskje blir man mer åpen selv for andre kulturer.

– Alle er ikke som nordlendinger, men jeg tror at hvis du går inn for å bli kjent med nye folk på et sted, så blir du det, er hans opplevelse.

Høy allsangfaktor

Nå gleder han seg til ny konsert med bandet når Bakgårdsscena står for tur lørdag kveld. Bandet er kjent for sin spilleglede og høye allsangfaktor. De har åtte-ti faste låter de alltid spiller.

– Vi må det! Vi har faste fans som vil ha akkurat de låtene som de spilte på kassetten i taunusen eller granadaen sin, smiler han.

Ellers blir det litt av hvert på repertoaret, som bandet «krangler» seg fram til hver vår. Og nå er også bassisten blitt frisk fra lungebetennelse, så hele laget er intakt og klare for å rocke Bakgården.

– Vi gleder oss, sier han.

Når han ikke reiser rundt på konserter jobber Knut Erik Østgård på servicebåt som betjener anleggene til Kleiva Fiskefarm på Engenes. Foto: Privat
Her er Knut Erik Østgård på Nappen, og nyter utsikten mot Senja. Foto: Privat