De to jobber for Fretex, og skulle fredag tømme innsamlingsboksene på den nedlagte fergekaia på Borkenes. Men det var noe helt annet enn synet av klær som møtte dem.

– Vi kjente en grusom lukt med en gang vi parkerte. Da vi åpnet boksen, slo den verste stanken som vi har borti mot oss. Stanken var så sterk at vi ble kvalme. Fisken har trolig ligget i boksen i lang tid. Det har også vært varmt de siste ukene, sier de.

Det har hendt de har funnet matrester i boksene, men noe lignende råtten fisk har de aldri opplevd før.

– Vi trodde ikke råtten fisk kunne lukte så ille. Man får hodeverk av stanken, sier de.

– Renses grundig

Det første de tenkte var å få klærne til HRS, og deretter få vasket boksen. Fredag ettermiddag ble høytrykksspyleren hentet fram.

– Denne må renses skikkelig før vi setter den ut igjen, sier Eriksen og Granbakk.

Så snart den var vasket, ble det kjørt tilbake til Borkenes for å være klar til flere klær og sko.

Arbeidsleder Sissel Sandberg er rystet over at noen kan drive hærverk mot Fretex på denne måten.

Boksen var full av klær, og fiskestanken var så sterk at de hadde problemer med kjøreturen da de stinkende klærne skulle leveres til HRS.

– Vi anslår verdien til mellom 8.000 og 15.000 kroner. Dette er penger som skulle gått til de svakeste i samfunnet, sier hun.

– Det verste tilfellet

Fretex ser alvorlig på saken og har anmeldt det oppfatter som et hærverk til politiet.

– Jeg håper og tror at dette er rampestreker, og at det ikke dreier seg om en bevisst, planlagt handling. Dette er det verste tilfellet av ødeleggelser vi har opplevd så lenge jeg har jobbet her. Vi håper ikke dette er noe som utarter. Hittil har vi vært forskånet for ødeleggelser på våre innsamlingsbokser. Mitt inntrykk er at folk støtter oss i arbeidet med å gjøre livet til de svakeste litt lettere, sier hun.

Innsamlingsbokser for klær finnes i Harstad, på Borkenes, i Lødingen, på Evenskjer og i Grovfjord. De tømmes hver 14. dag.

– Vårt arbeid gir livsnødvendige midler til arbeidet for de som sliter mest, og går til prosjekter over hele landet, sier Sandberg.

Bidrar med 30 millioner

Fretex er en landsomfattende butikkjede, og en del av Frelsesarmeens humanitære arbeid. I 2017 bidro Fretex sine butikker med 30 millioner kroner til humanitært arbeid.

– Alle midlene går til tiltak for de svakeste i samfunnet. Prosjekt som trolig ellers ikke ville fått midler.

Sandberg trekker fram Stedet som ett av flere gode tiltak i Harstad som de står bak. Stedet er en møteplass for tidligere rusavhengige.

– Denne møteplassen er fullfinansiert av midler Fretex får inn, sier hun.

Avdelingsleder Pia Sundkvist (t.v), arbeidsleder Sissel Sandberg, Geir Harald Granbakk, Tim-Andre Eriksen og Per Hansen håper dette var et engangstilfelle.
På den nedlagte fergekaia på Borkenes kastet noen en pose fisk i en av Fretex sine innsamlingsbokser. Foto: Tor Solbakken