Mens de fleste av oss etter hvert har vent oss til å betale med bank-/kredittkort eller VIPPS, blir kontanter sjeldnere og sjeldnere. Men det er ikke tilfellet ved dette matmarkedet. Her er det tydeligvis fortsatt «Cash is King» som gjelder.

Kun et fåtall av de tolv bodene aksepterte betaling med kort, og heller ikke kasseapparat var i bruk ved en rekke boder.

– Bankterminaler for dyrt

– Vi følger de retningslinjer vi alltid har gjort, sier Stefano Fantastico, ansvarlig for logistikk og tilrettelegging ved det internasjonale matmarkedet.

– At flere av salgsbodene ikke har betalingsterminaler for kort, skyldes at dette er dyrt å etablere i hjemlandet deres.

– Vi har boder med forhandlere som selger produkter fra blant andre Italia, Frankrike, Spania og Nederland.

– I disse landene er det heller ikke like vanlig å betale med bankkort, sier Fantastico.

Ingen kvittering

Det var heller ikke mulig å få kvittering på varekjøp. Harstad Tidendes to utsendte ba om kvittering ved kjøp i en bod.

– Dessverre, det har jeg ikke. Jeg har ikke papir å skrive på, sa en selger unnskyldende.

– Kvittering skal kunne gis

Vi tok kontakt med Skatteetaten for å sjekke regelverket rundt salg knyttet til markeder og torgsalg.

Ifølge underdirektør Siv Pedersen ved Veiledning Skatt Nord i Harstad, er krav om kvittering uomtvistelig.

– Det er ingen tvil om at kvittering skal kunne gis når du har kjøpt en vare. Det er uansett lurt å be om kvittering på alt man kjøper, sier Pedersen.

Skatteetaten har ved flere tidligere anledninger advart mot kjøp der kvittering ikke kan gis. Dette av skattemessige hensyn.

Pedersen viser for øvrig til bokføringsforskriften knyttet til unntak fra kravene om kassaapparat der det blant annet heter:

Må dokumentere kontatsalget

«Kravet til kassaapparat gjelder ikke for bokføringspliktige som driver ambulerende eller sporadisk kontantsalg som ikke overstiger tre ganger folketrygdens grunnbeløp pr år.

Bokføringspliktige som kommer inn under unntaket kan i stedet for å følge bestemmelsen om kassaapparat, dokumentere kontantsalget på en av følgende måter:

Føre kontantsalget fortløpende inn i en innbundet bok, der sidene er forhåndsnummerert, eller ved gjenpart av daterte forhåndsnummererte salgsbilag» skriver Skatteetaten.

retningslinjer: Stefano Fantastico ved det iInternasjonale matmarked sier de følger retningslinjer de er pålagt. Foto: Andreas Isachsen