De siste ukene har sommervarme gitt rask snøsmelting og flom i flere vassdrag, særlig på Østlandet. Til tross for dette, er strømprisen like høy som i vinter.

– Snøsmeltingen fyller opp kraftmagasinene. Økningen i fyllingsgrad var forventet, og vil ikke føre til at strømprisen synker veldig mye, sier vassdrags- og energidirektør Per Sanderud i ei pressemelding.

Væravhengig strømforsyning

– Når det regner lite i Norge, går prisene opp. Samtidig har det blitt dyrere å importere strøm fordi prisen på CO2-kvoter nesten har tredoblet seg i vinter, sier han.

I et normalår kan det forventes omtrent 50 prosent mer nedbør som kan benyttes til strømproduksjon, enn det vi har hatt så langt i år. Kraftig smelting de siste ukene gjør at snømengden er om lag 19 TWh mindre enn normalen.

1000 kroner dyrere enn i fjor

Totalt har en vanlig norsk husholdning (med et strømforbruk på 20 000 kWh) måtte betale omtrent 1000 kroner mer for strømmen så langt i år, sammenliknet med samme periode i fjor.

- Strømkunder betaler også nettleie og forbruksavgifter som en del av den totale strømregningen. Det betyr at selv om strømprisen går opp med 50 prosent, betyr ikke det at den totale strømregningen øker like mye.