– Etter frieriet i mars fant vi ut at 23. juni var dagen vi ønsket å gifte oss på, da dette er den lyseste og mest romantiske dagen i året, sier Anita. Ikke så uvanlig, kanskje, så langt.

– Siden vi hadde bestemt oss for å gifte oss på Trondenes, synes jeg det kunne vært morsomt med et bryllup i omstendigheter fra vikingtida, sier Rørnes.

Dermed blir det snart vikingebryllup på Laugen. Det var ikke noe som kom spontant. Vi har kjent hverandre siden 2005, så det har vært god tid til å planlegge fremtidig bryllup.

Harstadparet har siden frieriet satt i gang planlegging av bryllupet i juni. Begge er fra Harstad, og de inviterte har fått beskjed om at det er vikingantrekk som gjelder. Paret tror det blir en fin ramme om den store dagen.

Viking-bryllup

– Vi søkte Fylkesmannen i Troms om å få gifte oss ved Laugen. Godkjennelsen er i orden, og vigselen vil skje på vigslet mark. Vi har også hentet hjem en prest med lokal tilknytning. Hans-Jørgen Svartvasmo skal vie oss, sier Munkvold.

Hans-Jørgen er sønn av Asbjørn Svartvasmo, som var kallskapellan i Andenes sokn i Dverberg prestegjeld fra sommeren 1959 til januar 1967. Han var prest i Trondenes i perioden 1973-1992, og prost i Trondenes prosti. I dag er sønnen Hans-Jørgen prostiprest i Østre Aker prosti, og bosatt på Korsvoll ved Maridalen.

I juni tar han turen nordover for å vie et harstadpar i et område han kjenner svært godt.

Munkvold kjenner også området.

– Jeg er konfirmert i Trondenes kirke. Jeg er vokst opp på Bergseng og er godt bevandret i området fra Bergseng, Hagan, Laugen og Trondenes. Det er også i dette området bryllupet vil foregå, sier hun.

Med vikingskip

Bildet «Brudeferd i Hardanger» fra 1848 er det mest kjente uttrykket for nasjonalromantikken i norsk kunst, med et festkledd brudefølge i båt på en solfylt vestlandsfjord. Nå er det klart for «Brudeferden fra Hagan til Trondenes» i sommer. Ferden skjer også i et vikingskip, hentet fra Vestlandet.

– Vi har kommet i kontakt med Kystlaget for vikingskipet Tyra, sier Jan Ove Rørnes.

- I denne forbindelse kommer det en kopi av et vikingskip med mannskap fra Bergen. Båten skal ligge i Altevågen under vielsen. Mandag 25. juni seiler paret som vikinger til Bjarkøy, og besøker Tore Hunds rike. Der skal de få en orientering om den lokale vikinghistorien fra lokalbefolkningen på sagaøya.

Fra vielsen skal brudefølget vandre gjennom skogen fra Laugen til Hagan, mens brudeparet seiler inn med vikingskipet Tyra til festen.

De har invitert 100 gjester til bryllupet 23. juni. Her kommer det slekt og venner. Alle må stille i vikingeantrekk.

– Jeg har fått sydd meg et tidsriktig vikingeantrekk. Jeg kommer i ettertid til å bruke det som et festplagg. Jeg er ikke så hissig på å få meg en bunad, sier Rørnes. Han synes et festantrekk fra Vikingetiden har historien med seg. Bunaden har ikke så lang historie på seg i Nord-Norge, mener han.

Han har lest seg opp på historien rundt Asbjørn Selsbane og Tore Hund, fra henholdsvis Trondenes og Bjarkøy. I juni kommer garantert noen historiske fortellinger til å dukke opp i løpet av bryllupsfesten.

KLAR: I mars fridde Jan Ove Rørnes til samboer Anita Munkvold. Snart blir det Vikingebryllup på Laugen. Det skjer i området bak dem. Foto: Tore Skadal Foto: Picasa
FRAKTES: Kystlaget for Vikingskipet TYRA skal frakte brudeparet fra Hagan til Laugen i Vikingebåt. Foto: Privat