Det forteller museumsdirektør ved Sør-Troms museum, Ole. J. Furset.

I 22 år har bergenseren jobbet på Trondenes. Han var 32 år gammel og arkeolog, da han i sin tid takket ja til jobben si Harstad.

To timer etter kirketid tok han rundt 60 tilhørere med på en reise fra oppstarten i 1996 og fram til 2018.

Styreleder for Pensjonistuniversitet i Harstad, Vidkunn Eidnes, hadde invitert til Kaffe & Kunnskap med direktør Ole J. Furset ved Trondenes Historisk som innleder. Nylig ble det klart at Furset hadde takket ja til en avdelingslederjobb ved Norsk kulturråd i Bodø. Der starter han opp i marsj.

Vokst

– Mye har skjedde på Trondenes siden jeg ankom byen for to år siden for å starte opp en utstilling her i senteret på Trondenes.

– Både utstillingen og bygget er på plass her nå. Og det at det er herre i eget hus er en lykke for utviklingen her på Trondenes. Sør-Troms museum eier og drifter alle sine administrasjonsbygg, forteller Furset, som dro tilhørerne gjennom historien fra da en startet og en del av utfordringer han og de ansatte hadde på veien. Han var en av fire ansatte i starten. Den gang var Øystein Normann leder. Budsjett lå i 1996 på rundt 2,5 millioner kroner. I 2002 overtok Furset rollen som direktør. Budsjettet i 2017 lå på rundt 24 millioner kroner.

– Museumsreformen som ble vedtatt i 2002 falt heldig ut for oss her på Trondenes. Da fikk vårt museum statlige overføringer direkte fra Staten. En kuttet ned bidrag til over 350 museum og det ble skalert ned til støttet til rundt 100 museum i landet, minnes Furset.

– Det var definitivt en lykke for Sør-Troms museum som tidligere hadde basert seg på drift fra årlig støtte fra våre samarbeidskommuner. Det hendte at vi kutt i budsjettet, når kommunene gjorde sine budsjett kutt på slutten av året. Ett år husker jeg vi slet med å finne penger til lønn i desember til de ansatte. Det er heldigvis historie nå, sier Furset, om en del skjær i sjøen på vei til dagens drift som rommer 25 fast ansatte ved Sør-Troms museum i sørfylket.

Prosjekt

– Vi har i løpet av årenes gang fått Anna Rogde som en del av Sør-Troms museum. Også her har vi hatt mange frivillige støttespillere. Vi har en ansatt her ved Sør-Troms museum, Katie Payne, som har hovedansvaret for båten.

– Det var svært viktig at vi nylig fikk en million kroner årlig i driftsstøtte fra Harstad kommune fra 2018 i tre. Det gjør oss i stand til å ansatte en skipper i hundre prosent stilling. Allerede i neste uke skal en starte opp med intervjuer av kandidater, sa Furset, da han snakket om skonnerten som i 2018 runder 150 år.

– Vi har de siste tiårene jobbet mye med området her på Trondenes. Mange frivillige organisasjoner var med å rydde den gamle russiske krigsfangeleiren for skog og kratt de senere årene.

– Vi har fått fram kulturlandskapet i området og vi har fått opp skilter med informasjon. Det er et av de viktige prosjektene vil har kommet langt med. Det er en viktig del av historien her på Trondenes, Vi har som mål å ta fram historier som samfunnet trenger å høre sier han.

– En har også skrevet søknad om å få fredet deler av området her på Trondenes. Også deler av Laugen og Altervågen. Det er en søknad far Sør-Troms museum som snart går i posten, forteller Furset.

Sør-Troms Museum bygger middelaldergården «Allmenningr» på Trondenes. Prosjektet pågår i tidsrommet 2016–2018. Av bygningene på middelaldergården er ei årestue og ei jordstolpesatt stavkirke hovedelementer.

Ei årestue er et tradisjonelt bolighus uten pipe, men med åpent ildsted (åre) midt på golvet i stua, og med avtrekk for røyken gjennom en åpning (ljore) i taket. Før husene ble bygd med røykovn eller peis, var årestuene den normale hustypen i norske byer og bygder. Årestuene er blitt bygget i Norge fra førkristen tid.

– I disse dager er vi i gang med å bygge en middelalderkirke. Eden skal etter planen stå ferdig i 2019. Så det er noen prosjekter som tar lengre tid en planlagt, sier Ole J. Furset, om noe av det han har vært involvert med i sine 22 år på Trondenes.

I mars setter han strek som direktør og flytter i første omgang på hybel i Bodø. Der venter jobb som avdelingsleder for museum i Norsk kulturråd. Deter 15 stillinger i avdelingen som ligger i Bodø.

Tore Skadal

LEDER: Styreleder for Pensjonistuniversitet Vidkunn Eidnes sammen med Ole J. Furset på Trondenes Historiske senter søndag 11. februar 2018. Foto: Tore Skadal Foto: Picasa
HISTORIEN: Etter 22 år som ansatt ved Sør-Troms museum og flere år som direktør, skal direktør Ole J. Furset, over i ny stilling i Norsk kulturråd i Bodø fra mars. Her fra søndagen foredrag «Kaffe & Kunnskap»: «Kong Øystein og eg». Foto: Tore Skadal Foto: Picasa
JUBILANT: Anne Rogde er en del av Sør-Troms museum. Skonnerten runder 150 år i 2018. Foto: Tore Skadal Foto: Picasa
RYDDING: Rydding av russeleiren på Trondenes var et av de viktigste prosjektene ved Sør-Troms museum på Trondenes i senere tid. Foto: Tore Skadal Foto: Picasa
THS: Museumsreformen var en lykke for Sør-Troms museum og Trondenes Historiske senter. Foto: Tore Skadal Foto: Picasa