Domfelte er i 40-årene og bosatt i Harstad. Hun leverte over flere år meldekort til Nav, uten å føre alle timene hun var i lønnet arbeid. Opplysningene på meldekortene ga en urettmessig utbetaling på til sammen 173.229 kroner. Det kriminelle forholdet kvalifiserer til betegnelsen «grovt bedrageri».

Falsk forklaring

Svindelen utløst en rekke tiltalepunkter, utarbeidet av påtalemakten. Lovteksten beskriver: «rettsstridig å ha påvirket resultatet av en automatisk databehandling», «for med forsett å ha skaffet en uberettiget vinning» og «for å ha avgitt falsk forklaring til offentlig myndighet i tilfelle hvor forklaringen var bestemt til å avgi bevis».

I Trondenes tingrett forklarte kvinnen at hun grunnet sykdom måtte få sin ektefelle til å fylle ut og sende meldeskjemaer. Hun bemerket at hun forsøkte etter beste evne å holde kontroll på hvor mye hun arbeidet.

Hennes ektefelle hadde imidlertid i sitt vitnemål store problemer med å forklare hvordan de nevnte meldekort skulle registreres. Retten fester ingen lit til forklaringen til paret, skriver sorenskriver Kirsti Ramberg i domspapirene. Tingretten mener hun handlet i forsettlig og i vinnings hensikt da hun underrapporterte antall timer.

Mild straff

Tiltaltes ektefelle opplyste dessuten at familien over år har hatt det svært vanskelig økonomisk. Motivet for å øke uberettiget vinning, var derfor til stede. Kvinnens mann er domfelt to ganger før for trygdebedrageri, i henholdsvis 2010 og 2016. Kvinnen var på sin side tidligere ustraffet.

Grunnet helsemessige og andre formildende omstendigheter fikk kvinnen en mild straff på 50 dager i fengsel. Hun slapp å betale sakskostnader.