Hemmestad er ikke hva det var. Det en gang så mektige handelsstedet var navet for et helt distrikt. Lenge før Borkenes ble et kommunesenter, var det her det foregikk i vannveisystemet som besto av vide Kvæfjorden, trange, lange Gullesfjorden og blindtarmen Austerfjorden, som har aulet av naturressurser siden Begynnelsen.

Hemmestad var det samme som et industristed i dag. Fiskeoppkjøp og -produksjon, jektefart, dampskipsanløp, postkontor. Ifølge kystlagsleder Terje Mikalsen var Hemmestad også et av de fire-fem største jordbrukene i landsdelen.

Det var arven det nystarta Kvæfjord kystlag overtok på nittitallet, en bunt bygninger med hovedhuset i spissen, noen av dem i nokså semmer tilstand, men sprekkeferdige av lang, rik tradisjonsoverlevering.

En hard kjerne på ti-tolv mann gikk i gang. Resten er en historie som myldrer av kystliv og -leven. Det er blitt flere bygninger, som fembøringsnaustet bak hobvedbygninga, tekt med tyriflis på taket i gammel stil, og hvor det forresten står et steiksjeldent klenodium av en motoråttring og venter på en ny vår, en tørke-sjå som kamuflerer et velutstyrt og oppvarma verksted, et gammenaust til og med, og ser ørna godt etter er det mulig å øyne tufter til både vinkjeller og smie. De hadde både vått og skarpt på Hemmestad opp gjennom tida.

Se også Flesnes slik ørna ser det: Bygda ved fergeleiet nesten alle kjører rett forbi

Mest ønsker laget seg et åttringsnaust. Men bygninger må ha innhold, og det er naturligvis båtene og alt som foregår omkring dem som står for størstedelen av oppmerksomhet og virksomhet når det nå lakker og lir mot vår.

Ei bra våronn med åtte-ti båter i stort og smått som skal ha stell. Den største er kutteren «Svenja», som i år står på slipp i Gratangen og skal bli perle. Men laget har krysseren «Sjøliv» å tampes med, og ei ansamling kjekser, spisser og joller som de rett som det er laster med unger i alle aldre og ror utpå en tur, setter bruk og ser om de ikke kan få nåkka til å bite på, om det nå er torsk, sei, hyse eller lange.

På land er det styr og stell, og prekevering og traktering, og kystlaget samarbeider med bygdekvinnelag og husflidslag, 4H, Austerfjordtreffet, Foldvikmarkedet, nære og fjerne asylmottak, og ellers det som måtte befinne seg av hendelser på den kystkulturelle årskalenderen. Sjøl varter laget opp med Hemmestadhelg i juni, der alle er innbudt for å la seg innlemme i formidling og opplevelser.

Dern beste grunnen til å ta turen til Hemmestad uansett tid på året, er rett og slett at det gamle handelsstedet så tydelig viser fram hvorfor og hvordan det i det hele tatt kunne oppstå bosetting på den norske, steinete, stormpiska kysten.

Finn flere bilder fra fotografen og kjøp bildene her (Ekstern lenke)