I formannskapet i går kom det fram at kommunen har betalt 2,2 millioner på å kjøpe rettighetene til eiendommen fra Røde Kors. Hvis flertallet går for å riving, vil bare det koste 6 millioner. Da har de brukt 8 millioner på tomta før de kan sette spaden i jorda.

Dyr husleie

Det kom som lyn fra klar himmel at administrasjonen nå mener det ikke vil lønne seg å bygge om Sama sykehjem til 20 leiligheter for vanskeligstilte, og til kontorer for psykiatritjenesten.

Vedtaket om det ble gjort i oktober 2015. 2,5 år og en anbudsrunde senere konkluderer administrasjonen med at ombygging blir for dyrt. Kostnadene blir så høy at den månedlige husleien vil havne på fra 9100 kroner og 13.200 kroner.

Rådmannen vil heller rive og bygge nytt.

Oppgitt og frustrert

Saken svir ekstra hardt for Arbeiderpartiet. Partiet gikk til valg på å bygge 50 nye boliger i løpet av inneværende valgperiode. Så langt er fire småhus bygd, og tre boliger kjøpt.

– Det gir i alt rundt 10 boenheter, sa rådmann Hugo Thode Hansen til Harstad Tidende.

I formannskapet la ikke gruppeleder i Ap, Kari-Anne Opsal, skjul på at hun både var oppgitt og frustrert over sendrektigheten i byggeprosjektet på Sama.

– Det er vi politikere som blir holdt ansvarlig, og det er med fryktelig tungt hjerte jeg ser at vi kanskje ikke klarer å innfri det vi lovet, sa Opsal.

Eiendomssjef Jan Dag Stenhaug var også overrasket over at ombyggingskostnadene ble så mye høyere enn forventet. Etter anbudskonkurransen satt kommunen igjen med en pris på 76,6 millioner. Det er nesten 13 millioner mer enn forventet.

Ikke egnet

– Vi tror ikke at Sama sykehjem er egnet til ombygging, sa Stenhaug. Han mente det ville bli billigere å rive bygningen og bygge nytt.

– Når kan et slikt byggeprosjekt stå ferdig, spurte både varaordfører Maria Serafia Fjellstad og Kari-Anne Opsal.

– Det er vanskelig å gjette, men kanskje sommeren 2019. Det som er usikkert er om vi må starte en ny reguleringsprosess, svarte Stenhaug.

– Jeg hadde håpet at arbeidene på Sama var kommet så langt at beboerne snart kunne flytte inn. Likevel har jeg forståelse for at leieinntektene skal forsvare investeringene, sa hun.

Frps Eivind Stene la ansvaret på samarbeidspartiene for at prosjektet nå står i stampe.

Avventer

– Det er de som styrer og det er de som må ta grep. Jeg synes for øvrig det er bra at administrasjonen kommer tilbake til oss og forteller at prosjektet sprekker.

– Vi må bare ta innover oss at vi opererer i et byggemarked med høy aktivitet og høye priser.

– Hadde jeg hatt ansvaret, ville jeg vært tett på ballen for å følge opp, sa Stene.

Kari-Anne Opsal fnyste av kritikken fra Stene.

– Jeg kan ikke drive å gjete på rådmannen fra uke til uke for å se om alt går etter planen. Vi har vært på ballen hele tiden, sa Opsal.

Nå skal det de folkevalgte bruke tiden fram til kommunestyret neste torsdag på å bestemme om de skal rive eller bygge nytt.

– Når vi har brukt 2,5 år på å få en avklaring om gjenbruk av bygningen, tror jeg det er vel optimistisk å tro at et nybygg kan stå klar neste sommer, sa Opsal.

Oppgitt: Gruppeleder Kari-Anne Opsal i Ap er oppgitt over at valgløftet om å bygge 50 nye boenheter ser ut til ikke å bli realisert. Foto: Andreas Isachsen Foto: Andreas Isachsen