Saken er svært spesiell, og ikke akkurat hverdagskost i arbeidslivet. Harstadmannen i 40-årene utsatte sin kvinnelige kollega for en svært traumatisk opplevelse en dag i mars i fjor. Først satte han henne i fare for å bli påkjørt, gjennom uvøren kjøring på bedriftens område. Så sprang han etter henne og drapstruet henne, før han tok strupetak på henne med en rekke kolleger som vitne. Mannen ble lagt i bakken av de sjokkerte arbeidskameratene.

Problemer med følelsene

Bakgrunnen for den bisarre oppførselen skal ligge i at mannen følte seg avvist av kvinnen. Dette taklet han dårlig. Han hevdet overfor kvinnen at han kom til å ta livet av seg. Hun holdt seg unna han i det daglige, og de hadde ikke hatt kontakt på måneder da mannen helt ut av det blå plutselig gikk til angrep på henne.

I ettertid har episoden fått etterspill for både gjerningsmannen og offeret. Kvinnen har slitt tungt med å komme seg tilbake til arbeidslivet, og har hatt behov for psykologhjelp. Bare tanken på å treffe på harstadmannen mens hun var på jobb, var uutholdelig for henne.

Konsekvenser

Harstadmannen ble på sin side anmeldt til politiet. Han måtte sykemeldes, I juni ble han formelt sagt opp fra sin stilling i foretaket. I dette møtet med arbeidsgiver varslet mannen søksmål og fremmet krav om å stå i stillingen. Forhandlinger mellom partene ble gjennomført i juli, uten at de kom til enighet.

I september innga mannen stevning med krav om at oppsigelsen var ugyldig, samt krav om erstatning og tilkjennelse av sakskostnader. 20. november avsa tingretten kjennelse om at mannen skulle fratre sin stilling til saken var rettskraftig avgjort.

Fikk straff

Avgjørelsen i straffesaken kom i tingretten i januar, da mannen sto tiltalt for vold, trusler og uvøren kjøring. Han ble dømt etter tiltalen.

Den sivile arbeidsrettssaken gikk av stabelen i mars i år. Mannen frafalt erstatningskravet, men ville fremdeles at retten skulle behandle hans krav om å få oppsigelsen kjent ugyldig, og sine saksomkostninger dekket av arbeidsgiver. Dette ble begrunnet med «feil jusforståelse», «saksbehandlingsfeil» og arbeidsgivers manglende vilje til å se på alternative løsninger, som eksempelvis omplassering.

– Kunne gitt han sparken

Arbeidsgiver henviste til at de straffbare forholdene var av så graverende karakter at mannen kunne fått avskjed på grått papir. Men de hadde av hensyn til domfelte valgt oppsigelse som et mildere virkemiddel. Foretaket mener de nevnte handlingene på arbeidsplassen var fullstendig uakseptable. Langt over grensen for hva en arbeidstaker kan tillate seg.

Kostbar rettsrunde

Trondenes tingrett, ledet av tingrettsdommer Audhild Ulvang kom til samme konklusjon. Selv om arbeidsmiljøloven hegner om et sterkt oppsigelsesvern, betyr ikke det at arbeidstakere kan begå alvorlige lovbrudd, uten konsekvenser for arbeidsforholdet.

Retten kunne heller ikke finne at det forelå feil i saksbehandlingen som skulle medføre at oppsigelsen er usaklig. Harstadmannen tapte saken på alle punkter, og må i tillegg betale sin tidligere arbeidsgiver 262.000 kroner i sakskostnader.