I domspapirene hadde politiet listet opp følgende grunnlag for å tiltale mannen i 30-årene:

– En gang i løpet av høsten 2017 i Harstad slo og/eller dyttet han henne slik at hun måtte sy 6 sting i hodet,

– En gang samme høst kastet han gjenstander rundt i leiligheten, og mat etter henne, samt slo henne i bakhodet, slik at hun ble påført en hevelse,

– Om bord i et hurtigruteskipet påførte han henne hevelser i hodet og blåmerker/sår i ansiktet og på kroppen.

– I februar i år påførte han henne et kutt over nesa som blødde, flere kuler/hevelser i bakhodet, samt lugget henne kraftig slik at hun mistet hår.

Spesiell sak

Hovedforhandling ble holdt 3. april. Tiltalte møtte og erkjente seg ikke skyldig. Det spesielle med saken er ikke nødvendigvis volden i seg selv, men det faktum at påtalemakten ikke fikk noen direkte hjelp til å dømme gjerningsmannen fra fornærmede.

Kvinnen har ikke anmeldt samboeren. Hun har heller ikke ønsket å avgi formell forklaring i retten. Hun skal ha gitt uttrykk for at de «har det bra sammen», og at det eneste hun vil er at han skal komme hjem.

–Kan gjemme meg på badet

Hennes forsonlige holdning stoppet henne imidlertid ikke fra å ringe politiet i fortvilelse i november 2017. Samboeren hadde kommet hjem, sterkt beruset. Ifølge henne selv hadde han slått henne i bakhodet. Politibetjentene på stedet registrerte skader på henne og mat på gulvet i huset.

Kvinnen virket i tillegg å være både redd og nervøs. Hun ville ikke avgi en forklaring, eller ha samboeren arrestert. I stedet antydet hun at hvis han ble «sint» igjen, kunne hun «gjemme seg inne på badet».

Politiet ringte krisesenteret, men de kunne ikke ta imot henne. Ordensmakten valgte da å ta mannen med til politistasjonen.

Utfordrende

For å bygge en troverdig sak i Trondenes tingrett, var det derfor helt nødvendig for påtalemakten, ved aktor Runar Mellem Robertsen, å stille med hele ni vitner som kunne fortelle om sine opplevelser med paret. Både politibetjenter, ambulansefolk, naboer og andre.

Ifølge domspapirene kunne de fortelle om tilfeller hvor kvinnen ble funnet forkommen og blødende. Om gråt og tenners gnissel. Samt bråk fra parets leilighet i form av krangling, kjefting og slamring med dører.

Både kvinnen og mannen skal i perioder ha problemer med sitt forhold til alkohol. Noe som i flere tilfeller har medført såkalte «blackouts» for domfelte, der han ikke husker noe fra påståtte hendelser i ettertid.

Langvarig mishandling

På bakgrunn av bevisførselen i saken fant retten det bevist at tiltalte forsettlig har forholdt seg slik som beskrevet i tiltalen.

Med unntak av det forholdet som gjelder påføring av skader som medførte at fornærmede måtte sy seks sting i hodet. Fornærmede og tiltalte har forklart at disse skadene skyldes at fornærmede hadde falt.

Retten finner at volden ikke kan bli sett på som isolerte hendelser. Det karakteriseres i stede som «langvarig mishandling», som gjør at forholdet omfattes av straffelovens paragraf 282, første ledd, bokstav a: «straffes den som ved trusler, tvang, frihetsberøvelse, vold eller andre krenkelser, alvorlig eller gjentatt mishandler sin samboer».

Streng reaksjon

Tingrettsdommer Audhild Ulvang bemerker at tiltalte har forklart at han var beruset da hendelsene fant sted. Den selvforskyldte rusen får ikke betydning for skyldspørsmålet, og tiltalte skal dømmes som om han hadde vært edru.

Retten finner at det foreligger både sterke allmennpreventive og individualpreventive hensyn i saken.

Mishandling i nære relasjoner er et betydelig samfunnsproblem, som er vanskelig å avdekke. Blant annet på grunn av avhengighetsforholdet og de psykologiske bindingene mellom partene. I tillegg til at volden ofte utøves i det skjulte, i hjemmet.

Retten fant at det er viktig med en streng reaksjon når slik mishandling blir avdekket.

Dommen

Mannen er aldri dømt for lignende forhold tidligere. Retten fant likevel ingen formildende omstendigheter. Mannen er dømt til åtte måneders fengsel. Han får fradrag for 68 dager grunnet varetekt. Mannens forsvarer var advokat Svein Kristian Wikstrøm.