Likevel vil ikke 36-åringen fra Grytøy prøve å gjenskape triumfen i verdensmesterskapet neste år.

– Jeg er helt sikker på at det ikke blir VM-deltakelse om ett år. Denne sporten gjør deg egosentrisk og sliten. Det går ut over familie, venner og jobb. Derfor bør ingen stille i konkurranser for ofte, men også fordi det er en stor påkjenning for kroppen, sier Bunde.

Stort

I helga overrasket han stort ved å vinne klasse -180 centimeter i klassisk kroppsbygging under VM i Benidorm.

– Jeg hadde ikke forventet å vinne da jeg tro til VM for å møte de beste fra hele verden. Jeg er jo norsk, ydmyk og beskjeden. Dette et av mine stolteste øyeblikk i livet - bortsett fra å gifte meg og bli far til mine to barn. Noe annet tør jeg ikke si for å unngå bråk med kona, fleiper Bunde.

Klassisk kroppsbygging er en gren for utøvere, som ikke ønsker å utvikle en ekstrem muskelmasse lik den man ser i ordinært kroppsbygging. 177 centimeter høye Bunde kan ikke veie mer enn 80 kilo for å konkurrere.

– Jeg er ikke akkurat som de store biffene, humrer Bunde.

Han ble norgesmester både i sin klasse og overall i oktober. For to uker siden endte han på fjerdeplass i nordisk.

– Jeg har noen kilo å gå på. På sikt kan det være et mål å gå opp en klasse, og samtidig være i like god form som den jeg hadde i VM, sier han.

Fra sykkel til styrke

Foreløpig vet han ikke når det kan være aktuelt. Kroppen skal ikke presses. Ei heller psyken. Bunde har ikke et tidsperspektiv, men trekker en parallell til Gøran Jensen (44) fra Harstad. Jensen har tre NM-titler i kroppsbygging: Det gikk 11 år mellom første og andre, og ytterligere ni år til det tredje gullet.

– Kanskje gjør jeg som Gøran; kommer tilbake om ti år i veteranklassen.

Tidligere drev han med sykkel, og var i toppen i landsdelen med seirer i Reistadrittet, sportsklassen i Tour de Andørja og Off Road Finnmark

– Sykling tar for mye tid. Jeg trente 15-20 timer i uka, som er lite forenelig med familie, og det er slitsomt. Styrketrening krever ikke mer enn seks-sju timer med trening i uka, og gir overskudd.

– Kostholdet er nøkkelen til suksess i kroppsbygging, som krever disiplin. Jeg startet dietten i juni og har lagt ned veldig mye innsats. Derfor er det ekstra artig at det kulminerte med seier i VM, sier Bunde, som flyttet fra Harstad i 2005 grunnet jobb og nå er bosatt i Slidre hvor kona kommer fra. Bunde gikk i sin tid Befalsskolen for Infanteriet i Nord-Norge, og jobbet på Kystjegerkommandoen før han tok sykepleien på Høgskolen i Harstad. Nå er han personlig trener.

– Jeg har alltid trent styrke. Sporten var ikke ukjent for meg da jeg begynte å satse målretter for tre-fire år siden.

POSERER: Åge Bunde på scenen under verdensmesterskapet i kroppsbygging i Benidorm. Foto: Privat med tillatelse fra Åge Bunde
POSERER: Åge Bunde på scenen under verdensmesterskapet i kroppsbygging i Benidorm. Foto: Privat med tillatelse fra Åge Bunde
POSERER: Åge Bunde på scenen under verdensmesterskapet i kroppsbygging i Benidorm. Foto: Privat med tillatelse fra Åge Bunde