Den snart 21-årige Harstad-kvinnen gledet seg til å stå på scenen og vise resultatene av hardt arbeid på treningsstudio i kombinasjon med diett. Bäckström trente målrettet mot en debut innen bikini fitness i Sandefjord Open i mars. Hun utsatte og siktet seg inn mot Oslo Grand Prix sist helg. Heller ikke da gikk Caroline på scenen.

Nå har hun offentliggjort hvorfor til sine følgere på Instagram, og vil dele av sin erfaring i lokalavisen.

Presset ble for stort

– Den siste tiden av oppkjøringen slet jeg ekstremt med psyken. Jeg tror ikke folk skjønner hvor tøft det faktisk kan være før man står oppi det selv, sier Bäckström åpenhjertig.

Nettopp denne type problemer er noe treningseksperter advarer mot for folk som driver treningen såpass langt som innen ulike former for fitness og kroppsbygging.

Lokalt ser man en oppsving, og hele seks personer fra Harstad deltok i Oslo Grand Prix sist helg. Bäckström skulle ha vært den sjuende.

– Alle visste at jeg skulle debutere. Presset ble for stort, og jeg hadde private problemer i tillegg. Timingen ble helt feil.

Utøvere har uttrykt at de i oppkjøring føler seg tjukke og tynne om hverandre. Hodet til Bäckström sa kun én ting.

– Jeg følte meg bare tjukk og mislykket. Den siste tiden trente jeg med store gensere. Jeg ville ikke at noen skulle se meg. Jeg innbilte meg at folk så på meg og tenkte: ”Hun kan da vel ikke stille på scenen”. Jeg så meg selv i speilet og så bare fett, sier Bäckström.

– Var det er riktig bilde?

– Nei, det var mest psykisk. Jeg manglet riktignok litt sammenlignet med den planlagte fettprosenten. Slik sett var det også riktig ikke å gå på scenen, da må du være på topp og ha selvtillit for å å utstråle sikkerhet, men den største grunnen til at jeg trakk meg var rett og slett at jeg mentalt ikke var klar.

Lettelse

Hun dro likevel til Oslo og fulgte konkurransen som tilskuer.

– Jeg gikk så langt jeg klarte, men så sa det stopp. Dagene i Oslo ga meg en bekreftelse på at valget mitt var det eneste riktige. Samtidig kom jeg i kontakt med mange hyggelige atleter. Det ga lyst til å forsøke igjen senere, men da må jeg være klar for det, sier Bäckström.

Reaksjonene lot ikke vente på seg da hun fortalte følgerne på sosiale medier om grunnen til uteblivelsen. Bäckström fryktet hva folk ville si. Det var ingen grunn til bekymring.

– Jeg har ikke fått en eneste negativ kommentar. Alle støtter og oppmuntrer meg. Det kjennes deilig, og det er en lettelse at folk bryr seg på en positiv måte.

– Jeg ser på dette som ei nyttig erfaring. Selv om jeg ikke kom til målstreken, gir jeg meg selv et klapp på skuldra for hvordan jeg har jobbet og svettet for å komme så langt som jeg faktisk gjorde. Jeg har aldri vært nærmere en konkurranse, samtidig som jeg heller aldri har vært lenger unna. For meg ble det ikke rett denne gang.

Hun er forsiktig med å generalisere, og bruker ikke sin historie som et argument for hvordan andre bør agere.

– Mange utøvere sier de beveger seg utenfor sine komfortsoner. Grunnene er ulike. Enkelte presser seg for å overvinne sjenanse eller sceneskrekk. For meg handlet det om psyken, og jeg ville ikke presse meg på scenen bare for å gjøre det. Du må kjenne på det selv og finne ut hva som er rett for deg. Det som er rett for meg, er nødvendigvis ikke rett for andre.

– Kommer du til å stå på en scene noen gang?

– Ja, jeg vil jo si at jeg skal stå på scenen en gang, men kan ikke si 100 prosent sikkert når det skjer. Kanskje blir det til høsten. Kanskje blir det neste år. Jeg har lyst til å gi meg selv en ny sjanse.

Trives med seg selv

Bäckström vet nå hva hun bør gjøre og hva hun bør unngå i ei ny oppkjøring. Foreløpig er det ikke snakk om annet enn vedlikeholdstrening fem ganger i uka.

– Sist lørdag etter showet i Oslo spiste jeg så mye sjokolade, muffins og pizza at magen reagerte. Jeg har gått opp 5 kilo i vekt de siste to ukene, men passer på at jeg ikke faller helt ut. Samtidig skal jeg kose meg i helgene.

– Går du fortsatt med stor genser på trening?

– Nei, jeg føler ikke et press mer. Jeg trives og kan nyte god mat, som gir et ekstra trykk på trening.

– Hvordan synes du at du nå ser ut?

– Jeg har noen kilo ekstra, og det går faktisk veldig bra. Jeg ser i speilet at formen er grei, men ikke sceneform.

Caroline Bäckström har lenge drevet vekttrening som hobby, men begynte å satse tøft mot konkurranser i november i fjor. Foto: Øyvind Askevold Kaarbø