Bakgrunnen for anmodningen fra eldrerådet er arbeidsmengde, saker eldrerådet engasjerer seg i og antall møter som avholdes i eldrerådet.

Men rådmannen mener at godtgjørelse til eldrerådets leder og nestleder holdes på dagens nivå.

Fast godtgjørelse per år er i dag eksempelvis 105.947 kroner for leder i hovedutvalg, her har nestleder 9.632 kroner. Lederen i eldrerådet har ”bare” 13.484 kroner, mens nestleder har 7.224 kroner.

I tillegg mottar alle (inklusiv leder og nestleder) som deltar på møter, møtegodtgjørelse på 771 kroner per møte.

Rådmannen har innhentet opplysninger om godtgjørelse for eldreråd i andre sammenlignbare bykommuner i Nord-Norge. Denne viser at Tromsø er i en særstilling i forhold til godtgjørelse til eldrerådets leder og nestleder. Harstad og Bodø ligger jevnt, mens de fem siste bykommunene har betydelig lavere godtgjørelse enn Harstad.

Eldrerådet skal ha til behandling de saker som er tillagt rådet etter lov om kommunale og fylkeskommunale eldreråd, og har spesiell uttalerett i alle saker som gjelder eldre i kommunen. I tillegg kan rådet fritt ta opp saker som de ønsker å uttale seg i.

En gjennomgang rådmannen har gjort av eldrerådets saker fra august 2015 til august 2016 viser at de har hatt til behandling 74 saker. 21 saker er tatt opp etter eget initiativ, 23 saker er tatt opp etter henvendelse fra eksterne, og 30 saker er fremlagt fra rådmannen/lovpålagte (inklusiv referatsaker).

I vurderingen av godtgjørelse for ledervervene, er det rimelig å anta at det i stor grad er ment å dekke det arbeidet som gjøres i de saker som er oversendt fra rådmannen der eldrerådet har en spesiell uttalerett, og i mindre grad de saker de tar opp etter eget initiativ.

Rådmannen mener at godtgjørelse til leder og nestleder i eldrerådet bør ligge på samme nivå som andre sammenlignbare bykommuner i Nord-Norge.

Saken behandles i formannskapet førstkommende mandag.