For åttende året på rad står eldrerådet i spissen for markeringen av dagen i Harstad.

Dagen har i alle år vært markert med en stor festforestilling på kulturhuset. Så også i år fredag 30. september.

– Pensjonister fra hele regionen inviteres til en gratis forestilling med påfølgende servering av kaffe og kaker. Samtidig får alle sykehjemmene i Harstad kaker, forteller eldrerådsleder Ivar Østberg.

– Ingen andre steder i landet klarer å mønstre så mange i markeringen som det Harstad kan, sier han.

– Selv ikke i Oslo klarer de å få til et tilsvarende arrangement, legger kulturhusdirektør Ola M. Løkholm til. Det er kulturhuset som produserer festforestillingen.

Frie tøyler

Forestillingen innledes av Botnbælgan, som spiller i foajeen en halv time før start. De går så inn i salen og trekker publikum med seg.

– Ordfører Marianne Bremnes åpner forestillingen. Deretter skal 50 dansere fra kulturskolen opptre. Ett av høydepunktene blir nok Kristian Figenschow jr som opptrer i tre bolker. Sykehusrevyen er også på plass med et nummer, sier Østberg. – Og så har vi St. Olavskoret fra Olavsgården med oss.

– Han har fått frie tøyler med hensyn til hva han skal snakke om, men vi ser ikke bort fra at han blant annet vil ta for seg sin egen kamp mot endringer i pensjonsordningene, sier Østberg.

Innsatsprisen

Alvor er det også når innsatsprisen deles ut.

– Det er en pris på 5000 kroner for overordentlig stor frivillig innsats, sier Østberg.

– Den må ikke nødvendigvis gå til noen som jobber innen eldreomsorgen, men vi ser jo helst at den gjør det, sier han.

Eldrerådet tar stilling til hvem som skal tildeles prisen 26. september. Fire dager etter deles den altså ut på festforestillingen i Harstad.

Se video fra feiringen av eldredagen i 2014

En gave

At markeringen av eldredagen har blitt så stor i Harstad, mener arrangementkomiteens leder Liv Kristiansen bare er naturlig.

– Vi er flinkest, slår hun fast.

– Det er også viktig at eldrerådet har engasjert seg så sterkt i markeringen, sier Ingeborg Skjervum. Hun er avdelingsleder for forebyggende tjenster for eldre.

– Markeringen er en gave til de eldre - en gave de vet å benytte seg av, legger hun til.

Hjelpere

Det er mange som må trå til for å få et så stort arrangement for eldre i havn. Noen kommer fra Harstad Røde Kors og frivilligsentralen.

– Vi stiller opp for å hjelpe folk på plass. Ingen behøver å frykte å havne på galleriet i Storsalen - de får hjelp av oss, sier leder Vigdis Motrøen.

Dermed kan eldre fra Harstad og nabokommunene trygt stille opp, slik de har gjort i alle år.

– Det er forresten billetter igjen, sier Liv Kristiansen.

Totalt er det plass til 987 tilskuere i storsalen. Og det er rigget plass til 50 rullestoler.