Sist fredag lå 12 båter fortøyd og om lag 40 personer var samlet på Arnøya. De var møtt opp for å markere at den nye kaia nå var på plass, og samtidig starte resten av jobben de har satt seg som mål å gjennomføre for at øya skal fremstå som attraktiv for så mange som mulig.

Arnøykaias venner ble formelt stiftet 31. mars i år, men startet arbeidet med å få på plass en ny kai i fjor sommer. Dag Helge Markussen, Gunn Hege Hansen, Knut Bendiksen og brødrene Inge og Trond Balswick utgjør i dag styret.

Utrolig respons

– Helt siden kaia brant ned en gang på åttitallet har det vært snakket om å få reist ei ny kai, uten at noe har skjedd. Etter at vi i fjor tok tak i saken og begynte å kontakte ulike personer og organisasjoner har responsen vært utrolig positiv, forteller leder Dag Helge Markussen som sier foreningen har ett mål for øyas fremtid.

ARNØYKAIAS VENNER: Knut Bendiksen, Dag Helge Markussen, Gunn Hege Hansen, Inge Balswick, Trond Balswick, Trond Strøm Hansen, Frivillighetsprisen 2016.

– Vi gjør dette for fellesskapets interesse. Vi ønsker at flest mulig skal kunne ta øya i bruk, noe også de tre familiene som i dag er grunneiere ønsker. Etter at kaia sto ferdig har antall besøkende økt formidabelt.

Et sted å kose seg på

– Det har knapt gått en eneste dag uten at jeg har registrert ferdsel på øya. Og det er nettopp det vi ønsker. At øya skal tas i bruk som den perlen den er. Derfor har vi allerede startet planleggingen for neste års aktiviteter som i stor grad går ut på å rydde opp ytterligere langs strandkantene.

TAVLE: Venneklubben har laget øyas lovverk, som folk oppfordres til å følge.

– Det ligger en god del piggtråd, gjerder og annet rask som skal fjernes. Vi akter å frakte et par-tre maskiner ut på øya som skal fjerne det meste av dette. I tillegg går det en del sauer på beite her som bidrar til at mye av gress og villnis forsvinner.

– Kort sagt tar vi sikte på at Arnøya skal bli et sted folk kan dra ut til å kose seg på fine dager, sier Markussen.

Gamle kroner

Torleif Jørgensen tilhører en av de tre familiene som i dag er grunneier på øya. I sin tale til de fremmøtte sa Jørgensen at han skulle hilse fra de to andre familiene, Kanebog og Andreassen, og takke for den innsatsen de har lagt ned for at øya igjen kan tas i bruk av allmennheten.

– Disse tre familiene kjøpte halvparten av den 0,3 kvadratkilometer store Arnøya i 1914 for den nette sum av 1600 kroner, en anselig sum på den tiden.

Øya ble først nevnt på 1400-tallet, men ikke før i 1718 ble den første kjente bosettingen etablert av en husmann som bygde et hus her, fortalte Jørgensen og fortsatte;

Et attraktivt sted

– Mange tror at installasjonene man i dag ser rester etterpå øya ble foretatt at tyskerne under krigen. Det stemmer ikke. Det var det norske Luftforsvaret som etablerte stillingene for å overvåke sjø- og lufttrafikken. Det man antar er at det var tyskerne som bygget moloen.

Øya har i generasjoner vært en perle for byens innbyggere, men de seneste tiårene har den ikke vært særlig mye brukt på grunn av manglende kaifasiliteter. Nå er den imidlertid igjen i ferd med å bli et attraktivt sted å komme til. Jeg vet det er mange som gleder seg over at øya igjen blir tatt i bruk, noe vi grunneiere setter stor pris på, sa Jørgensen.

VAKKERT: Arnøya er en sentrumsnær utfartsperle som en gjeng entusiaster har gjort enda vakrere. Foto: Knut Godø

Frivillihetspris

Initiativet med å sette både kaia og øya i bedre stand har blitt lagt merke til også av byens næringsliv.

Banksjef Trond Strøm Hansen i DNB troppet opp på åpningen og ga Arnøykaias venner en sjekk på 30.000 kroner.

– Tiltaket viser med all tydelighet hvilken fantastisk frivilliginnsats som er lagt ned her og helt i tråd med vår intensjon med Frivilligprisen. I konkurranse med åtte andre forslag fikk Arnøykaias venner fire tusen stemmer, og er en verdig vinner av årets pris, sa Strøm Hansen.

Knut Bendiksen, Dag Helge Markussen, Gunn Hege Hansen, Inge Balswick, Trond Balswick, Trond Strøm Hansen, Frivillighetsprisen 2016, Arnøykaias venner Foto: Andreas Isachsen
TAVLE: Venneklubben har laget øyas lovverk, som folk oppfordres til å følge. Foto: Andreas Isachsen
VAKKERT: Arnøya er en sentrumsnær utfartsperle som en gjeng entusiaster har gjort enda vakrere. Foto: Knut Godø