Rapporten så på transport- og logistikkutfordringene i landsdelen.

Arbeidsgruppen kom fram til følgende flaskehalser.

1. Flaskehalser langs E6 må fjernes og E6 må bli fergefri.

2. Kvænangsfjellet må få bedre regularitet om vinteren.

3. Fylkesveinettet og veiene til nabolandene må få like høy standard som den fremtidige E6.

4. De 43 helårige fergeforbindelsene må fungere som en sømløs forlengelse av veinettet.

5. Regulariteten og kapasiteten på jernbanen mellom Narvik- Oslo må forberedes. Også i sørlige deler av Sverige og Oslo- Svenskegrensen.

6. Gruppen mener conteinerlinjen mellom Bodø og Tromsø må reetableres. Arbeidet må intensiveres.

46 havner

Høye havnekostnader kan begrense muligheten for økt nærskipsfrakt. Kostnadene må diffrensieres siden korte sjøruter ikke har tilstrekkelig inntektsgrunnlag for å forsvare de høye faste havnekostnadene. Ifølge rapporten er det ikke unormalt å ta 200 kroner i fast vederlag for en konteiner som går over havn. Det skjer i begge ender av transportstrekningen slik at samlet vederlag blir 400 kroner. En kort transportdistanse og lav sjøfrakt kan dette være avgjørende om velger sjøtransport eller ikke. Havnene bør være oppmerksomme på dette, når nærskipsfartsruter skal utvikles og etableres.

I Nord-Norge er det 46 kommunale havner. Målt i tonn er Narvik havn den klarte største i landsdelen. Harstad kommer på 20. plass. Lødingen to plasser bak. Bodø kommer på en 14.plass.

Døgnåpent

Agenda Nord mener at mer transport må over på sjø, dette for å redusere tungtransporten på vei. Det må etableres landstrøm på havnene, flere tankanlegg for LNG. Elektrifisere Nordlandsbanen. Det må sikres god kapasitet på hele jernbanestrekningen mellom Narvik og Alnabru.

De mener også at Nord-Norge må være døgnåpent. Tollstasjoner må være åpne hele døgnet og de mest trafikkerte næringssambandene og landets hovedvei E6 må ha døgnåpent samband.

I 2014 var E10 Bjørnfjell den grenseovergangen i Nordland med mest næringstransport.

Rapporten mener også at Kystverket som tilsynsorgan må tydeliggjøres og styrkes.