Av: Daniel Roksø, barnevernsstudent ved UiT

Kommentar til: De kommunale fritidstilbud skal treffe så bredt som mulig.

Innledningsvis vil jeg starte med å kort redegjøre for tre av tilbudene Harstad Fritidssenter representerer, og hvilke aldersgrupper de er til for. Radio Harstad er for aldersgruppen 13 til 20 år, Centrum Fritidsklubb er for de mellom 9 og 13 år og Ungdommens Hus er for de mellom 15 og 25 år.

Radio Harstad er et tilbud som beskriver seg selv, det er for dem som ønsker å lage radio. Centrum Fritidsklubb er et innholdsrikt tilbud hvor barn selv kan velge hvilke aktiviteter de ønsker å holde på med, tilbudet er blitt svært populært og utfordringen er blitt at det kommer for mange barn. Det at Centrum Fritidsklubb tiltrekker seg så mange barn at det blir kul på veggene, opplever jeg som et tegn på at noe gjøres riktig. Men la meg understreke, dette tilbudet er for de mellom 9 og 13 år.

Kasper Munk, avdelingsleder for Barn og Unge Fritid i Harstad kommune, kommenterer i HT min kronikk med tittelen «dette ungdomstilbudet må på plass før skatepark». Han skriver; «Det stemmer ikke, som Daniel skriver, at man må drive med kultur om man ønsker å bruke våre tilbud. Alle er velkomne hos oss».

Først og fremst vil jeg poengtere at jeg i all hovedsak stiller meg kritisk til hvordan Ungdommens hus blir drevet. Årsaken er at i motsetning til Radio Harstad, så beskriver ikke navnet «Ungdommens hus» hva tilbudet inneholder. Jeg vil faktisk gå så langt som å påstå at navnet er direkte misvisende, nettopp fordi det bare er enkelte ungdommers hus. Munk mener jeg tar feil når jeg påstår at man må ha interesse for kunst og kultur for å benytte seg av tilbudet, da må jeg spørre hvem det er som jobber på Ungdommens hus og hvilken utdannelse de har? Svaret er at de alle har bachelorgrad innenfor nettopp kunst og kultur. Så kan man spørre hvem det er som bruker Ungdommens Hus til vanlig? Jo, det er en kjerne gruppe på rundt 40 ungdommer, hvor mange av dem studerer musikk og drama på Heggen vgs. Videre skriver Munk at alle er velkomne, en påstand som faller på sin egen urimelighet. Alle er ikke velkomne, dette viste seg blant annet når ungdom i Harstad drev med organisert slåssing og det ble forsøkt å få til et samarbeid med Ungdommens hus. Beskjeden fra Ungdommens Hus var at denne ungdommen ikke er velkommen.

Jeg kan forstå at ungdom som driver med slåssing ikke er velkomne inn i et harmonisk miljø preget av kreativitet og skaperglede. Jeg kan også forstå at de ansatte på Ungdommens hus kanskje føler de kommer til kort i møte med ungdom som slåss, hadde de hatt utdanning innenfor sosialt arbeid så kan det hende de hadde stilt seg annerledes til utfordringen. Tar jeg feil så oppfordrer jeg Munk og de ansatte på Ungdommens hus til å dra på Amfi Kanebogen med en invitasjon til ungdommen som oppholder seg der, gratis pizza hadde kanskje vært en god idé? På denne måten kan ungdom på Amfi Kanebogen få bli kjent med Ungdommens hus, samtidig som de kanskje får en følelse av å være velkomne. Samtidig kan de under 15 år bli informert om Centrum Fritidsklubb og bli invitert dit på en pizzakveld.

Ungdommens hus har gjennom året flere arrangementer som trekker flere ungdommer enn kjernegruppen på rundt førti stykk, dette blant annet i form av konserter. At det på slike arrangementer kommer flere ungdommer er vel like naturlig som at kirka opplever å få besøk av langt flere mennesker når en av byens kor skal opptre.

Munk skriver også at «Ungdommens hus og Radio Harstad har stor grad av brukermedvirkning. I praksis betyr det at ungdom får tillit og ansvar til i samarbeid med de ansatte å lage og utforme tilbudene. Dette er helt grunnleggende i vår måte å jobbe på og det er forebyggende arbeid i praksis». Jeg tenker det er flott at ungdommen i samarbeid med de ansatte får medvirke i å utforme tilbud og aktiviteter, dette fremmer både motivasjon og læring, samt eierskap til aktivitetene. Utfordringen slik jeg ser den er at disse aktivitetene har en tendens til å dreie seg i for stor grad rundt kunst og kultur, som igjen kan forklares med bakgrunnen til de som bruker stedet. Et kjapt søk på Ungdommens-hus.no viser at det i den siste tiden har vært aktiviteter som; bokbinding, dekorering av klær og marmorering, i morgen skal de ha juleorigami. Til tross for at alle er velkomne til disse arrangementene så vil de ha en ekskluderende effekt, årsaken ligger i at de fleste ungdommer driver ikke med bokbinding og origami.

De siste dagene har det dessverre utspilt nye episoder på Amfi Kanebogen, hvor ungdom for åpen scene sniffer lim og slår hverandre til blods. Dette har resultert i avisskriveri og utallige innlegg på Facebook, hvor det blant annet stilles spørsmål om hvor foreldrene er og hvorfor ikke senteret ansetter flere vektere. I denne sammenheng vil jeg minne om at Amfi Kanebogen ligger mellom Stangnes videregående skole og Kanebogen skole, og av den grunn bruker flere ungdommer senteret etter skoletid. Videre vil jeg også påpeke at det kanskje er for mye forlangt å tenke at senteret skal ta kostnaden med å holde styr på ungdommen. Amfi Kanebogen er et kjøpesenter, ikke en forebyggende enhet. Noen ungdommer har foreldre som med fordel kunne engasjert seg i større grad! Som forelder selv så har jeg erkjent at jeg ikke kan fotfølge mine arvinger til enhver tid, men jeg ønsker å vite hvor de er.

Foreldrene til de barn og unge som oppholder seg på Amfi Kanebogen er nok klar over at det skjer både det ene og det andre på senteret, men de har tillit til at deres barn ikke skaper problemer. Denne tilliten har nok de aller fleste foreldrene god grunn til å ha, for som ledelsen på senteret sier, det er et fåtall ungdom som lager problemer.

Til slutt, kjære politikere. Det er på tide å være deres ansvar bevist og tilrettelegge for at ALL ungdom har en trygg og sosial arena hvor de kan møte vennene sine på. Ungdommen har talt gjennom ungdata.no sin undersøkelse, de ønsker et lokale hvor de kan være sosiale. Per nå kan det virke som om dere bevist velger å plassere en stor gruppe ungdommer i en kommunal blindsone, dette er skummelt. Til jul ønsker jeg meg tre ting fra dere;

  1. Et bedre samarbeid mellom kommunen og aldersgruppen 13–18 år.

  2. Utekontakter med utdannelse innenfor sosialt arbeid.

  3. En vilje til å vurdere å etablere en sosial møteplass for ungdom mellom 13–18år.