Multicultura Harstad har i alle år fått statlig og kommunal økonomisk støtte til å gjennomføre Multicultura. Harstad kommune støtter fortsatt, men festivalen mottar ikke lenger statlige midler fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI).

Kronene ble tidligere kanalisert via Troms fylkeskommune, men ved statsbudsjettet 2014 ble rammene for tilskuddene endret. Siden da har pengene gått fra IMDI og direkte til 20 utvalgte kommuner i landet. For Troms fylke ble Tromsø eneste by som fikk gleden av midlene. Slik er det fortsatt - noe leder for festivalen, Torunn Nilssen, reagerer sterkt på.

– Viktige midler

Det er snakk om 30.000 kroner i statlige midler som Multicultura går glipp av. Kanskje småpenger for mage festivaler, men Nilssen påpeker at tilskuddet er viktig for Multicultura som arbeider for forståelse, integrering og samhandling mellom mennesker fra alle nasjoner med tilhørighet i Harstad-regionen. Årets utgave av festivalen går av stabelen 23. oktober.

– Vi har flere asylmottak rundt omkring i regionen og mange fastboende, så Harstad er et stort senter for miljøet. Multicultura er jo en festival for Sør-Troms, og ikke bare for Harstad.

Nedskalering?

– Hva skjer med Multicultura uten IMDI-midlene?

– Så langt har vi klart å gjennomføre, både i fjor og i år. Vi må jo ut å tigge om penger, og dette er egentlig et statlig ansvar. Det skal ikke være slik at man skal gå rundt å be om å få noen kroner, når regjeringen sier at man skal satse på integrering. De river beinet under de gode tiltakene der man prøver å få til integrering. Det er paradoksalt, sier Nilssen.

– Multicultura er veldig viktig for de fremmedspråklige og for Harstad generelt. Her får de vise frem sin kultur og sin bakgrunn ved å presentere det på en scene, i tillegg til internasjonal matlaging.

– Hvis vi ikke får private midler, som vi har fått de siste to årene, så frykter jeg at vi må nedskalere festivalen. Vi håper at disse retningslinjene skal endres, for det er så uverdig at arrangementet skal baseres på private midler, sier Nilssen.

Tar opp i fylkestinget

SV-politiker Edvin Eriksen mener dette er et eksempel på at regjeringen sier én ting, og gjør noe annet.

– Regjeringen argumenterer for at man ikke kan ta imot flere flyktninger, fordi man må satse på å integrere de som allerede er her. Så gjør de ikke det. Tiltakene, som har vært kjempegode, kuttes. I tillegg sentraliseres midlene. Dette illustrerer at regjeringen gjør det motsatte av det de har sagt, sier Eriksen.

– I fylkestinget satser vi på å få flertall. Dette må endres slik at tilskuddene kommer mange flere til gode, sier Eriksen.

REAGERER: Edvin Eriksen (fra venstre) og Torunn Nilssen synes det er synd at Multicultura ikke får statlige midler. Foto: Åse Hjelvik