Hos Lykke og Lukas kan du velge og vrake mellom 13 ulike hjemmelagede julekakesorter.

Og de venter ikke i det lengste før de går i gang med kakebakingen. Ifølge Julie Ravn Munkvold står bakeansvarlig Elizabeth Parra klar allerede tredje uka i oktober.

Baker flere tusen kaker

– Da klarer hun ikke å vente lenger. Og det gjør tydeligvis heller ikke kundene. Så snart lukta av nybakte kaker siver ut inngangsdørene kommer de innom og sjekker årets bakst.

– Og siden går det (kake-)slag i slag. Når jula ringer inn har vi bakt flere tusen kaker. Mange av kundene sier at de kjøper alt av julekkaker til jul hos oss. Men vi selger ikke bare til kunder over disk. Vi leverer også til offentlige- og private bedrifter, blant annet til UNN Harstad, forteller Ravn Munkvold.

– Gleder meg hver høst

Elizabeth Parra kommer opprinnelig fra Venezuela. Der er julekakebaking ingen tradisjon.

– Der går det mest i skinke og brød, sier hun.

– Men jeg bodde tre år i Østerrike før jeg kom til Harstad. Der lærte jeg å lage noen sorter, men ikke på langt nær så mange som her i Norge.

– Nå har jeg jobbet i to år hos Lykke og Lukas, og gleder meg hver høst til vi skal begynne å bake årets julekaker. Jeg prøver å være litt kreativ og finne på nye sorter hvert år, eller å pynte kakene annerledes enn året før, sier Parra.

– Du kjenner vel go`lukta?

– Og det får hun godt til, skyter Julie inn.

– Hun har rukket å bli en fullblods kakebaker, god som gull. Hun stiller ofte på jobb mellom seks og sju, og har kommet godt i gang med både baking og steking når vi andre kommer på jobb.

– Jeg regner med du kjente go`lukta selv når du kom inn døra, sa hun lattermildt henvendt til journalisten.

– Nå kommer vi alle i ekstra god julestemning. Her, ta en smak på disse nystekte pepperkakene. Bare innrøm det, du får litt julestemning selv også, ikke sant, sier Julie i det hun selv og Elizabeth heller ikke kan dy seg og må ta en smak på pepperkakene.

Les mer julestoff

Var vant til skinke og brød til jul: Nå lager hun 13 sorter

Palestinsk jul og harstadjul? Ikke så stor forskjell

Slik lager du maamoul med dadler

bakeklar: – Når vi kommer på jobb har Elizabeth allerede rukket å bake flere sorter, sier Julie Ravn Munkvold. Foto: andreas Isachsen
pynt: Det går også fint å pynte treet med julekaker, ifølge Elizabeth Parra og Julie Ravn Munkvold. Foto: andreas Isachsen