Klokken er 02 natt til mandag. På grunn av mye nedbør starter seks kommuneansatte på sitt skift. Målet er å rydde gangareal, parkeringsplasser, skoler og sykehjem for snø, is og slaps. Et viktig mål er å sørge for at folk velger å gå på gangfeltene og ikke i veien.

Oppsynsmann Terje Indregaard ser at det har snødd hele natta når han våkner. Værvarslinga viser at det er enda mer på vei.

– Da tenker jeg «nå blir det et kaos på telefonen». Noen dager har jeg kun tid til å ta telefonen, sier han.

Folk vil snakke om brøyting og at de har fått snø i hagen. Noen bemerker at arbeiderne legger igjen noe snø med plogen.

– Tro meg. Det skjer også på min eiendom. Det er både fordeler og ulemper å bo ved kommunal vei. Ulempen er at det kommer snø og strøsand på din eiendom. Fordelen er at det blir brøytet og strødd, sier han.

Kjører slalåm mellom biler

Til sammen jobber 18 mann fordelt på tre lag med snørydding i Harstad kommune.

Etter at gangfelt og høyt prioriterte områder er ryddet for snø, går bilene ut på rodene.

Når det roer seg, sørger sjåførene for breddeutvidelse. Snø lastes også opp på lastebiler og kjøres bort.

– Men hvis snøen bare fortsetter å lave ned, må bilene bare kjøre og kjøre for å holde veiene åpne. Da må folk være tålmodige, sier Indregaard.

Enkelte forhold kan gjøre snøryddejobben vanskeligere.

Noen steder må mannskapene kjøre slalåm mellom bilene som er parkert.

– Enkelte ganger må vi bare snu. Også søppeldunker som folk setter på gangfeltene er til hinder. Hvis folk lurer på hvorfor det ikke er brøytet, kan det være en forklaring. I Åsveien og St. Olavs gate ser vi dette for ofte, sier Indregaard.

Snø og regn på samme tid

Værmeldingen sier at temperaturen kan stige syv grader på noen få timer fra mandag til tirsdag. På det varmeste vil det ifølge værmeldinga bli over fire varmegrader. I løpet av natten og dagen kan det komme både snø og regn.

– Det blir hektisk da også. Vi har spesielt fokus på å holde kritiske sluker åpne. Der arbeider vi forebyggende og tar bort is. Vi følger også med på flere bekkinntak.

En ekstra utfordring ligger i at det kan snø i høyden mens det regner lenger ned mot sentrum.

– Da blir det et spørsmål om hvilket utstyr vi skal ha på de ulike maskinene, sier Indregaard.

I mellomtiden ringer mobilen støtt og stadig.

– En vinter la jeg fra meg telefonen da jeg skulle ta lunsj. 20 minutter etterpå var det 20 ubesvarte anrop.

– Har dere nok ressurser?

– Vi sliter hvis en brøytebil bryter sammen. De har vi ikke flere av i reserve. Ellers er det en balansegang personalmessig. Vi skal sysselsette folk hele året, også når det er lite å gjøre.

Tar med det positive

Harstad Tidendes byrunde og Facebook-side formidler av og til kritiske røster mot brøytemannskapene, men Indregaard sier at de også får positive tilbakemeldinger.

– Det er de som er negative som roper høyest, men det er også hyggelige folk som takker for fint arbeid. De positive kommentarene tar vi med oss. Det negative må vi bare glemme. Jeg bruker å si: Om fire måneder er allting glemt.

Les også

Dette må kommunen gjøre for deg

Snøskred kan nå vei og bebyggelse, strømmen kan gå

Han blir nedringt når folk blir nedsnødd

Venter vanskelige kjøreforhold

TRAVELT: Oppsynsmann Terje Indregaard tar imot en av arbeiderne som har vært ute siden klokken 02 om natta for å rydde snø. - De jobber til klokken 15. Så må vi ta inn folk fra et annet skift ved behov, sier han. Til sammen er det 18 arbeidere fordelt på tre skift. Foto: Lars Richard Olsen Foto: Lars Richard Olsen